Rosendals trädgårdar utvecklas och förnyas

Paul Svensson gastronomisk ledare, Tin-Tin Jersild, VD Rosendals Trädgard och Johnny Andersson, Jordens Arkitekter. Foto: Charlotte Westring

Rosendals Trädgård, på Djurgården i Stockholm, genomför en stor satsning på sitt hantverk med nya byggnader som passar för alla årstider och introducerar ny ledning i köket.

Genom att öka kapaciteten med nya byggnader och genomgå en varsam men totalrenovering av växthuset, skapas en tydligare synlighet för hantverken samtidigt som köket och odlingarna integreras närmare varandra. För att ytterligare höja kökets ambitioner presenteras Paul Svensson som ny gastronomisk ledare och Jonas Bolling som ansvarig för mat och dryck.

Rosendals Trädgård, som är en av Sveriges mest populära besöksmål med närmare en miljon besökare årligen, adderar en ny dimension till sin tvåhundraåriga trädgårdshistoria när den första etappen av utbyggnaden blev klar den 14 maj. Det inkluderar ett nytt kök, en ny restaurang och ett nyrenoverat växthus som nu kan användas året runt. Samtidigt fortsätter Rosendals Trädgård att föra fram jord-till-bord-filosofin och strävar efter att utveckla framtidens matkultur.

– På Rosendals Trädgård är vi övertygade om att det går att leva gott utan att tära på jordens resurser. I över 40 år har den här platsen varit en oas för hållbarhet, lärande och njutning – en plats full av liv, älskad av både stockholmare och internationella gäster. Nu mer än någonsin behövs platser som inger hopp och som i praktisk handling visar vad begrepp som ”biologisk mångfald”, ”regenerativt” och ”cirkulära flöden” faktiskt är. Nu säkrar vi upp för framtiden, så att fler kan njuta av Rosendal året runt, i alla väder, säger Tin-Tin Jersild, vd och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård.

– Jag har varit en trogen besökare på Rosendal i många år, så det är en ynnest att få ingå i köksteamet framöver. Jag ser fram emot att, tillsammans med Jonas och det skickliga teamet på plats, jobba med de förutsättningar som platsen ger och visa hur fantastiskt god en cirkulär måltid kan vara. Rosendals Trädgård har all potential att vara en prototyp för framtidens matsystem, en plats som kan inspirera hela världen kring hållbar matkultur, säger Paul Svensson, gastronomisk ledare på Rosendals Trädgård.

b
Paul Svensson gastronomisk ledare och Jonas Bolling mat dryckesansvarig på Rosendals Trädgard i nya restaurangköket. Foto: Malin Morner

Byggprojektet fokuserar på varsamhet och respekt för platsen genom "närodlad arkitektur" av Jordens Arkitekter. Det nya köket placeras ännu närmare örtagården och köksträdgården. Arkitekturen är anpassad för att förbättra gästupplevelsen, skapa en inspirerande arbetsmiljö och visa upp hantverksyrken som utförs av kockar, bagare, trädgårdsmästare och florister.

Intresset för trädgårdsodling växer och målet har varit att förena historiens bevarande med platsens utveckling. Johnny Andersson från Jordens Arkitekter betonar projektets koppling mellan dåtid, nu och framtid. Estetiska och hållbarhetsmässiga ambitioner präglar projektet med återbruk av material, naturliga val och energieffektivitet. Byggnaderna, med trästomme och stålplåt, speglar och kontrasterar de befintliga växthusen. Renoveringen av växthusen inkluderar kärnfuru från Norrland och återbrukat isolerglas. Nästa etapp, klar 2025, innefattar en floristateljé, nya toaletter och kontor samt nya mötesplatser på gårdsplanen.

Investeringen på över 100 miljoner görs av Kungliga Djurgårdens Förvaltning i samarbete med Stiftelsen Rosendals Trädgård, Jordens Arkitekter och M3 Bygg. Renoveringen av växthusen är ett samarbete med Ryds Glas och finansieras delvis av Rosendals Trädgård.