Invigning av nya bastun på Flatenbadet

Den nya bastun är ett efterlängtat tillskott till Flatenbadet. FV: Clara Lindblom, fastighetsborgarråd, Cecilia Obermüller, ordförande för Skarpnäcks stadsdelsnämnd, Ewa Larsson, tidigare ordförande för Skarpnäcks stadsdelsnämnd och Ernesto Garcia, ordförande i Flatens bastuförening. Foto: Stockholms stad

Politiker och medlemmar från den lokala bastuföreningen invigde nyligen den nya bastun på Flatenbadet i Älta, södra Stockholm. Tillskottet möjliggör användning av platsen året om.

Under sommaren 2020 drabbades Flatenbadet av en förödande brand som totalförstörde en av omklädningsbyggnaderna. Efter detta beslutade Stockholms stad att återuppbygga platsen och inkludera en bastu i den nya byggnaden, vilket var en önskan från de boende i området under många år.

– Stadsdelsnämnden fick 2018 ett medborgarförslag om bastu vid Flaten och vi är glada att den nu är på plats. När platsen kan användas under hela året och under kvällar tror vi att det bidrar till en ökad trygghet. Vi hoppas också att fler upptäcker att Flatenområdet är så mycket mer än bara sommarbadet, säger Cecilia Obermüller, ordförande, Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Förutom en bastu rymmer den nya byggnaden omklädningsrum, värmerum, toaletter och teknikrum. Utseendemässigt har byggnaden anpassats för att harmonisera med de omkringliggande byggnaderna.

– De här fina byggnaderna vid Flatenbadet är grönklassade och från 1930-talet. Nu har vi byggt bastu, rustat och tillgänglighetsanpassat på ett sätt som gör att den här platsen kan användas av fler och under större delen av året, och det utan att göra avkall på det kulturhistoriska värdet, säger Clara Lindblom, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

b
Nya bastu- och omklädningsbyggnaden vid Flatenbadet. Foto: Stockholms stad

Källa: Stockholms stad