Vansbro Nattsim flyttas till Vansbrosimningens sommarvecka

I år är loppet flyttat till den 5 juli kl. 23.00 Foto: Vansbrosimningen.

Årets upplaga av Vansbro Nattsim flyttas till sommarveckan och kommer att arrangeras den 5 juli tillsammans med övriga simlopp.

– Vi tror att det kommer att ge ett mervärde för både nattsimmet och övriga lopp under den aktuella helgen, säger Britta Granberg, sportchef på Vansbrosimningen.

Fjolårets Vansbro Nattsim, som planerades att äga rum i augusti 2023, blev inställd på grund av höga vattenflöden i floderna kombinerat med en läcka från avloppet i Vanån. Dessa ökande höstflöden har varit en avgörande faktor i beslutet att inkludera Vansbro Nattsim i sommarveckan.

– En viktig faktor är också att bryggor och annat är riggat både längs banan och på målområdet, att restaurangen är öppen och det finns utrymme för besökare att komma ner och njuta av en mysig kväll med kanske lite mat och dryck kombinerat med att titta på nattsimmarna, fortsätter Britta.

Nattsimmet blir nu ännu mer av ett nattsim då starten planeras till klockan 23.00. Precis som tidigare kommer deltagarna att utrustas med säkerhetsbojar med belysning, och banan kommer att lysas upp av eldar och marschaller. 

Vansbrosimningens första lopp genomfördes 1950 och med dagens 10 000 deltagare är loppet Sveriges största öppet vatten-evenemang. Loppet är inte är en tävling och ingår inte i En Svensk Klassiker. Endast 400 startplatser kommer att finnas tillgängliga, och fokus ligger istället på att erbjuda en minnesvärd upplevelse för deltagarna.