EM Volleyboll 2026 - Göteborg och Scandinavium blir värdstad

Scandinavium kommer vara värd för 15 gruppspelsmatcher. Bild: GotEvent

Sverige och Göteborg, tillsammans med Turkiet, Tjeckien och en annan värd, har äran att arrangera Volleyboll-EM för damer 2026. Det blir första gången Sverige står värd för detta historiska evenemang.

Göteborg och Scandinavium är värd för 15 EM-gruppspelsmatcher under åtta dagar i augusti 2026. Sverige deltar i sitt tredje raka EM-slutspel som direktkvalificerat värdland. Motståndare bestäms efter EM-kvalet i augusti 2025. Övriga EM-grupper spelas i Turkiet, Tjeckien och ett annat värdland, med Turkiet och Tjeckien som även arrangerar slutspelsfasen. Sveriges framgångsrika volleybolldamer kommer att spela fem EM-matcher i Scandinavium, med chans att kvalificera sig för sitt första Volleyboll-VM.

Sverige arrangerar sitt första internationella volleymästerskap på 37 år. Senast det skedde var 1989 när herrarnas Volleyboll-EM hölls i Stockholm och Örebro. Efter att ha besegrat det sovjetiska laget, som ansågs oslagbart med nio raka EM-guld, tog Sverige ett historiskt silver. Nu är det dags för ännu en storslagen volleybollsfest på svensk mark, denna gång i Göteborg och Scandinavium 2026.

– Det känns oerhört spännande att få möjligheten att arrangera Europamästerskap i Sverige och bygga vidare på den positiva utveckling vi har inom svensk volleyboll. Efter att ha tagit sig till två raka EM-slutspel på bortaplan känns det också väldigt roligt och förväntansfullt att se vad damlandslaget kan prestera med ett starkt hemmastöd i ryggen. Jag tror att vi kommer få uppleva en folkfest i Göteborg 2026, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

– Vi välkomnar Volleyboll-EM och det framgångsrika svenska laget till Göteborg. Nu ser vi fram emot spännande matcher, härlig publikstämning och att få vara med och bidra till lagets fortsatta framgång på det sätt vi kan. Att det är ett mästerskap för damer är vi extra glada över eftersom vi satsar på att bli världsledande inom just damidrottsevenemang, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & Co.

 – Fantastiskt med ännu ett mästerskap till Scandinavium! Arenan har stått värd för över 40 europa- och världsmästerskap genom åren. Det här blir första gången vi får ställa om Scandinavium inför ett Volleybollmästerskap, vilket blir spännande och något vi ser fram emot, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.

– Ett EM på hemmaplan är stort och inspirerande och ger dessutom sportsliga fördelar som kommer ha positiv inverkan på den häftiga resa damlandslaget är mitt inne i. Jag vill rikta ett stort tack till alla parter som hjälpts åt att ro hem värdskapet och som kommer fortsätta jobba för ett framgångsrikt genomförande, säger Angelica Ljungqvist, sportchef på Svenska Volleybollförbundet.