Premiär för Tornerspel på Kalmar Slott 

Sveriges ledande riddarsällskap Torneamentum kommer att finnas på plats. Foto: Therese Hübner

I mitten av september kommer Sjöslätten vid Kalmar Slott att förvandlas till en scen för majestätiska hästar och modiga riddare. Från den 13:e till den 15:e september är det premiär för Tornerspel på Kalmar Slott, där Sveriges främsta riddarsällskap kommer att delta tillsammans med en medeltidsmarknad och olika aktiviteter för barn att prova på.

Under dessa tre dagar kommer besökarna att förflyttas till en svunnen tid av riddare, äventyr och spännande tornerspel. Tornerspelen, som har sina rötter i medeltiden, utgjorde en möjlighet för riddarna att träna och visa upp sina färdigheter både till häst och med lans. Evenemanget kommer även att lyfta fram historien kring tornerspelens popularitet vid Kalmar Slott, som sträcker sig tillbaka till Vasakungarnas era.

– Det sägs att det hölls tornerspel på Kalmar Slott redan 1276, på Magnus Ladulås bröllop. Vi vet också att både Gustav Vasa och Erik XIV var förtjusta i tornerspel, så det är roligt att kunna erbjuda det här på Kalmar Slott igen, säger Johanna Algotsson, evenemangsansvarig på Kalmar Slott.

b
Eldshow Foto: Therese Hübner

Tornerspelen startar på fredagskvällen med en eldshow och tornerspel utanför Kalmar Slott. Under lördagen och söndagen hålls totalt tre shower på sjöslätten, där besökare kan njuta av spännande tornerspel med riddare till häst, presenterat av Torneamentum, Sveriges främsta riddarsällskap som även deltar i Medeltidsveckan på Gotland.

På yttre borggården väntar en medeltidsmarknad under helgen, där flera äventyrliga barnaktiviteter erbjuds, inklusive ponnyridning. Svarte Riddaren och andra karaktärer från Barnens Slott kommer också att vara på plats för aktiviteter, lekar och mingel.

b
Flygbild Kalmar Slott. Foto: Jean-Pierre Valpiani