2,5 svenskar omkommer i genomsnitt per vintersäsong

Italienska Breuil, Cervinia. Foto: karin hiselius/unsplash

Nu är sportlovssäsongen igång och många skid- och snowboardåkare söker sig till Alperna för orörd åkning på stora berg. Statistik från Naturvårdsverkets lavinprognostjänst visar att åtta av tio svenskar som omkommit i laviner sedan 2000/2001 har gjort det utomlands, främst i Alperna, Norge och Kanada.

De två senaste åren har varit särskilt tragiska med totalt 12 svenska dödsfall i laviner. Sedan vintern 2000/2001 har 58 svenskar omkommit i lavinolyckor, med ett genomsnitt på 2,5 omkomna per vintersäsong.

– Alpernas berg är både branta och höga. Lavinterrängen finns i stort sett överallt vilket ställer krav på den som åker utanför pisterna. Det finns mängder av tillfällen att göra ödesdigra misstag. Att vara informerad om lavinfaran är därför nödvändigt för att vara väl förberedd. Vår ambition är att vara en aktör som hjälper svenska åkare med förberedelser och rustar dem för åkning även utanför Sveriges gränser, säger Petter Palmgren lavinexpert på Naturvårdsverket.

Majoriteten av olyckorna har inträffat utanför Sverige, främst i Alperna, men även i länder som Norge, Kanada, Chile och Indien. Det är också värt att notera att tre utländska medborgare har omkommit i lavinolyckor i svenska fjällen under samma tidsperiod. De två senaste åren har varit särskilt dystert med fem svenska dödsfall i laviner 2022 och sju 2023.

– Många svenska skid- och snowboardåkare som åker till Alperna är helt inställda på offpist-åkning. I detta ligger en potentiell risk i sig, det vill säga att man har ett så tydligt syfte redan innan åkdagen som kan vara svårt att ändra på. I varje alpland finns lavinprognoser att ta del av. Att läsa dessa inför varje åkdag skapar bättre förutsättningar att hantera risker. Att anlita en bergsguide eller välja enklare terräng är bra alternativ om man inte har rätt kunskap eller färdigheter, säger Petter Palmgren.

Källa: Naturvårdsverket