ArkDes slår upp portarna till arkitektur, design och dolda skatter

När ArkDes slår upp portarna den 14 juni välkomnas besökaren genom den historiska entrén från excercisplan inramad av en portal skapad av arkitekten Gloria Cabral. Foto: Gloria Cabral

Den 14 juni öppnar ArkDes på Skeppsholmen med nya lokaler och en mångfald av aktiviteter. Besökare välkomnas av en imponerande portal skapad av arkitekten Gloria Cabral.

De omgestaltade utställningssalarna, ritade av Arrhov Frick, visar upp museets arkitektursamling och en innovativ utställning om design och reproduktion. Med fem platser strävar institutionen efter att erbjuda en varierad upplevelse för alla åldrar, från reflektion till lek och nutida design till historisk arkitektur. Fri entré erbjuds som ett sätt att främja spridningen av kunskap om arkitektur, form och design. - Karin Nilsson, tf överintendent på ArkDes.

b
Karin Nilsson, tf Överintendent med Johan Arrhov och Henrik Frick, Arrhov Frick. Foto: Viktor Fremling. 
b
Ett dolt kulturarv ska visas upp med en unik samling. Foto: ArkDes

De fem platserna på ArkDes inkluderar:

  1. ArkDes Samling: En ny samlingsutställning som visar upp museets omfattande samling av originalritningar, skisser och fotografier från över 100 arkitekter och designers. Utställningen kommer att vara dynamisk och kontinuerligt förändras för att utforska olika teman och historiska händelser.

  2. Designing Motherhood: Den första tillfälliga utställningen på ArkDes fokuserar på reproduktionsdesign och presenterar svensk och internationell design relaterad till befruktning, graviditet, födsel och postpartum. Utställningen, med bidrag från fem kreatörer, belyser utvecklingen av design, rättighetskamp och förändrade samhällsnormer.

  3. Torget: En ny mötesplats där ArkDes visar upp sitt uppdrag för publiken, inklusive praktiknära forskning och aktiviteter runt om i Sverige. Besökare kan delta i workshops, samtal och debatter om städer, arkitektur och design.

  4. Utsikten: En generös uteplats som vetter mot Djurgården, där konst- och designgruppen MYCKET skapar en lekfull och föränderlig plats för barn och unga. Besökare kan delta i skapandet och utvecklingen av platsen.

  5. Portalen: Museets nya entré, skapad av arkitekten Gloria Cabral, välkomnar besökare med en iögonfallande och välkomnande design. Portalen är en konstinstallation i sig och innehåller lekfulla element som gungor och hemliga platser.

Dessa platser och utställningar ger besökare en mångsidig och engagerande upplevelse, från utforskning av arkitektursamlingen till reflektion över reproduktionsdesign och deltagande i skapandet av utomhusmiljöer.

b
Ultima Thule, förlossningsmöbel. Stiliyana Minkovska. Foto: Stela Tsakina
b
Stockholmsutställningen ArkDes samling. Foto: Arkdes
b
Förslag Stockholms Stadsbibliotek ArkDes samling. Bild: Arkdes