Rekordmånga danska skidresenärer i Sverige

Redan under den första halvan av januari har Stena Line redovisat en imponerande ökning av antalet skidresenärer med 11 procent. Foto. johannes andersson/unsplash

Danska skidresenärer strömmar till svenska skidorter i rekordantal, enligt färjerederiet Stena Line och SkiStar. Rederiet redovisar en imponerande ökning av danska skidresenärer med 11 procent under första halvan av januari, vilket tillsammans med den tidigare ökningen på 61 procent i slutet av 2023 indikerar att 2024 kan bli ett rekordår.

Svenska fjäll lockar danska skidentusiaster, och rederiet ser en rekordökning av bokningar mellan Fredrikshamn och Göteborg. Under januari har passagerarantalet ökat med 11 procent och intäkterna med 37 procent jämfört med samma period föregående år. Gruppbokningar för 2024 har ökat med 50 procent under hösten, medan privata skidbokningar ökat med 61 procent jämfört med första kvartalet 2023. Rederiet pekar på flera faktorer bakom denna positiva trend, inklusive ökad miljömedvetenhet, förmånliga svenska kronkurs och närheten till Danmark.

SkiStar, ägare och operatör av svenska skidanläggningar, upplever också rekordhöga bokningar från danska skidresenärer. I januari rapporterade företaget en 28-procentig ökning av danska besökare inför skidsäsongen 2024, särskilt under veckorna efter traditionella skollov med en ökning på 50 procent. 

"Vi sätter historiskt rekord i antal danska skidgäster till våra skiddestinationer den här säsongen. Det är ingen tvekan om att Sveriges konkurrenskraftiga priser spelar en roll och det faktum att det är lätt att resa hit från Danmark med bil och färja stärker reseupplevelsen mellan de två grannländerna", säger Stefan Sjöstrand, VD för SkiStar.