Fredriksbergsbadet nominerat till Västmanlands arkitekturpris

Fredriksbergsbadet i Råby, Västerås Foto: Anders Fredriksén.

Fredriksbergsbadet i Västerås, ritat av Carlstedt Arkitekter med Topia Landskapsarkitekter, är nominerat till Västmanlands arkitekturpris 2024. Efter en brand 2017 invigdes det nya badet i juni 2022. 

Fredriksbergsbadet är en mötesplats i Råby, Västerås, som totalförstördes i en brand 2017. Fem år senare, i juni 2022, invigdes det nya badet på samma plats.

Västmanlands arkitekturpris, arrangerat av Sveriges Arkitekter Västmanland, tillkännages vid lokalföreningens årsmöte under våren 2024.

"Vår ambition har varit att genom robusta och tåliga material skapa en plats som skapar gemenskap i området, men som också står emot slitage på ett bra sätt", säger Jacob Forsberg, ansvarig arkitekt för Fredriksbergsbadet.

Juryns motivering:

Arkitekterna har med begränsade medel skapat en generös och genomtänkt helhet. En relativt enkel byggnad i betong och cortenstål välkomnar med en nästan sakral entréplats med ett vårdträd mitt på. En känsla av japanska spa i formspråk och landskap. Här finns gott om utrymme både för högljudd lek och för avkoppling och återhämtning i grässlänterna eller i skuggan under de perforerade skärmtaken. Fredriksbergsbadet stärker den sociala hållbarheten genom att bli en viktig samlingspunkt mitt bland hyreshusen på Råby. Genom sin fina gestaltning signalerar den att du som bor här är värd att satsas på. Ett projekt väl värt ett arkitekturpris.

b
Badet är ritat av Carlstedt Arkitekter i samarbete med Topia Landskapsarkitekter. Foto: Anders Fredriksén.
b
Materialitet och utformning är noga avvägt för att hitta balansen mellan vandalsäkert och inkluderande. Foto: Anders Fredriksén.
b
Fredriksbergsbadet är en viktig mötesplats i förorten Råby i Västerås.Foto: Anders Fredriksén.