Östersund siktar mot ett nytt VM i Skidskytte 2031

Konkurrensen om att få arrangera Världscuptävlingar och VM i skidskytte är knivskarp. Fotograf/Källa: Per Danielsson

Östersund har en lång historia som värd för Världscuptävlingar och VM i Skidskytte sedan början av 2000-talet, med VM 2008 och 2019 som särskilt minnesvärda evenemang. Nu strävar Östersunds Kommun och Skidskytteförbundet efter att arrangera ännu ett spännande VM år 2031.

– Vi tog för flera år sedan ett strategibeslut om att satsa på ett VM 2031 i Östersund, säger skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij. OS – processen pausade den frågan men nu när vi vet att det inte blir något OS i Sverige 2030 så känns det bra att vi är överens med Östersunds Kommun om att fullfölja beslutet om att gå för ett VM i Östersund 2031.

Att konkurrera om att arrangera Världscuptävlingar och VM i skidskytte är tufft. Östersund har en stark enighet mellan kommunen och Skidskytteförbundet när det gäller att satsa på nya evenemang.

"Att arrangera ett VM i Skidskytte igen skulle betyda mycket för Östersunds kommun. Vi är stolta över att visa upp Östersunds fina möjligheter och välkomnar världen med öppna armar när de besöker oss. Evenemangen har stor betydelse för besöksnäringen, så partnerskapet med Skidskytteförbundet är långsiktigt viktigt," säger Effie Kourlos, Kommunalråd

Processen för VM 2031 kräver att Svenska Skidskytteförbundet lämnar in sin ansökan till Internationella Skidskytteförbundet senast våren 2026. Beslutet kommer att tas vid IBU-kongressen 2026.

Sverige är ledande inom skidskytte och förbundet strävar efter att sprida sporten i hela landet, arrangera världsklass-evenemang och hjälpa eliten att nå internationell toppnivå. Visionen är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte.