Magisk vinter och tomten lockar turister till finska Lappland

Jultomtens smedja i Rovaniemi, Finland. Foto: Wikipedia Common Lic, Kredit: Ulla

Turistströmmen till Finland tar en nordlig vändning denna vinter. Istället för Helsingfors stadsmyller lockar Lapplands norrsken och möjligheten att träffa jultomten besökare från fjärran länder.

Nyhetssajten Svenska Yle berättar om Giovanna och Javier från Mexiko som har valt att byta ut stadslivet mot Lapplands kyliga äventyr, så som många andra turister från olika delar av världen.

Trots att rekordmånga utländska besökare väntas anlända till Finland i vinter, är fördelningen ojämn. Östra Finland kämpar med avsaknaden av ryska besökare, och huvudstadsregionen upplever ett tapp på grund av minskade flygningar över Ryssland, vilket påverkar antalet japanska och kinesiska turister.

Minskad dragningskraft

Helsingfors står inför en utmaning med tusentals nya hotellrum och färre gäster. Turist- och restaurangförbundet Mara uttrycker oro för att efterfrågan inte kommer att räcka till för alla hotellen.

Under tiden frodas förväntningarna i Lappland inför en mycket lovande vintersäsong. Europas flygbolag har lagt till destinationer i Lappland till sina reguljära flygrutter, vilket resulterar i en betydande ökning av resor jämfört med föregående år.

Brist på personal

Företag inom turismbranschen är emellertid beroende av kunnig personal för att möta efterfrågan. Rekryteringen har gått smidigt, enligt Lappland Hotels och Lappland Safaris, där många återvänder till branschen efter pandemin.

Dock kvarstår utmaningar relaterade till byråkrati. Brist på kockar och servitörer plågar fortfarande industrin och komplexiteten i att hantera skatteärenden för internationell arbetskraft är ett växande problem. Behovet av stark autentisering för digitala tjänster skapar ytterligare hinder, vilket kan leda till absurda situationer där arbetskraften måste resa långa sträckor bara för att legitimera sig.

Även om turisterna strömmar till för en magisk vinterupplevelse, står det klart att Finland måste balansera gästernas behov med den lokala infrastrukturen och företagens kapacitet att välkomna världen till Lapplands under.

Källa: Mara/Svenska yle/Lapplands Hotels