Stockholms Stad positiva till OS och Paralympics 2030

Stadshuset i vintermiljö Ola Ericson Stocksholmsfoto/mediabank.visitstockholm

Stockholms Stad stöder Sveriges planer på att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030. Finansborgarrådet Karin Wanngård meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att staden aktivt driver en strategisk dialog med Internationella Olympiska Kommittén.

Stockholms beslut att stödja arrangemanget av vinter-OS och Paralympics 2030 följer regeringens positiva uttalande den 12 november. Tidigare har Falun, Östersund och Åre redan förankrat sina avtal.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) arbetar tillsammans för att undersöka möjligheterna att arrangera spelen i Sverige. I slutet av november eller början av december kommer Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att avslöja vilka kandidater som går vidare till den tredje fasen, en intensiv dialog mellan IOK och kandidaterna. Stockholms avsikt är att nu formalisera sitt åtagande genom att signera ett kommunavtal för spelen 2030.

"Förutom Falun, Åre och Östersund är även Solna och Södertälje involverade i samma process," förklarar Hans von Uthmann, ordförande för SOK.

Sedan februari har SOK, SPK och RF aktivt samarbetat med Stockholm, Solna och Södertälje efter presentationen av Sveriges planer. Stockholm har framhållits som huvudalternativ för isidrotter i den förstudie som presenterades den 15 juni när det svenska budet gick in i fas två av IOK:s nya process.

"Vi är redo för nästa steg. Tillsammans med Stockholm, Åre, Falun och Östersund kan vi skapa hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel," säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för SPK.

"Idrottsvärlden står enig bakom vår kandidatur. Med användning av befintliga arenor och existerande arrangörskunskap har vi bättre förutsättningar än någonsin tidigare," tillägger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande för RF.

IOK kommer att tillkännage värdlandet för både vinter-OS och Paralympics 2030 och 2034 under 2024, beroende på vilka länder som bjuds in till den fortsatta dialogen.

"Vi tror att Sverige vinner när Sverige vinner. Med en investering på minst 10 miljarder kronor från IOK, kommer spelen att fungera som en katalysator för besöksnäringen, stärka Sverigebilden och vara en fest för hela nationen," säger Hans von Uthmann, ordförande för SOK.

Källa: Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté