Avicii arena renoveras och moderniseras - nya detaljer om projektet avslöjas

C.F. Møller Architects, HOK och Schlaich Bergermann Partner i samarbete med NCC för ombyggnationen av Avicii Arena. Det internationella designteamet presenterar nu nya detaljer om moderniserings- och renoveringsobjektet.

Av: Amanda Hardwick |  Foto: C.F. Møller Architects

För att erbjuda bättre evenemangsupplevelser och näringslivsmöjligheter genomgår Globen­området i Stockholm en omfattande renovering och modernisering. C.F. Møller  Architects stöder det internationella designteamet i projekteringen av arenarummet, samtidigt som de driver om­byggnationen av hela Avicii Arena och  övriga fastigheter inom Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGAF).

Huvuduppdraget för SGAF, som ägs av Stockholms stad, är att äga, förvalta och utveckla arenorna i Globenområdet, vilket omfattar Tele2 Arena, Avicii Arena  (Globen), inklusive SkyView, Hovet, Annexet samt nöjes­destinationen Tolv Stockholm. Utöver detta äger SGAF markområden som under de kommande tio åren planeras att utvecklas för bland annat bostäder, kontor och handel.

Integrering av arenaområdet
– En av de mest betydelsefulla  förändringarna under de kommande åren kommer vara  integreringen av arenaområdet i det nya Slakthusområdet, som är ett av Stockholms största utvecklings projekt.
Samtidigt genom­går Avicii Arena och Annexet omfattande ombyggnationer för att tillsammans med Tele2 Arena skapa ett modernt och  konkurrenskraftigt arenabestånd för alla typer av inomhus­ och utomhusevenemang inom musik, idrott och kultur, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Avicii Arena, ritad av Berg Arkitektkontor som sedan 2007 ingår i C.F. Møller  Architects, är världens största globformade byggnad med en diameter på 110 meter och ett tak som når upp till 85 meter. Arenan är inte bara  imponerande i stor­lek, den är också en kulturhistoriskt klassificerad byggnad. Sedan invigningen 1989 har den stått som värd för prestigefyllda evenemang som ishockeyfinaler och Eurovision Song Contest. Ett imponerande publikrekord sattes 2009 när Metallica uppträdde inför 16 531 entusiastiska konsertbesökare. NCC, som byggde arenan, har återigen blivit valda som byggledare för  projektet.

– SGA Fastigheter har under ett flertal år  arbetat med att finna det bästa sättet att uppgradera Avicii Arena för framtiden på ett klokt och ansvarsfullt sätt, inom ramarna för Stockholms kommunfullmäktiges beslut. Vi har haft med oss några av de bästa internationella konsulterna i Europa för att projektera ombyggnationen och nu välkomnar vi NCC som samarbetspart till oss så att vi i nära samverkan kan se till att den ikoniska arenan fortsatt har rollen som en av världens mest fantastiska arenor, säger Mats Viker, vd på SGA Fastigheter.

– Vi är otroligt stolta över att få vara med och utveckla ett av Stockholms främsta landmärken till en modern multiarena tillsammans med HOK, Schlaich Bergermann Partner och NCC. Tillsammans bildar vi ett starkt internationellt designteam som arbetar hårt för att ta fram inno­vativa och hållbara lösningar för att förbättra arenan. Sport och evenemang spelar en stor roll i våra framtida samhällen och kräver ett högt fokus i efterdyningarna av en pandemi, säger Danyal Taylan, arkitekt på C.F. Møller Architects.

b

Arena omvandlas till en modern arena
Ombyggnaden av Avicii Arena kommer att inklu­dera ett banbrytande koncept med ett infällbart tak, vilket förbättrar akustiken och skapar en mer intim atmosfär för fans och konsertbesökare. En ringliknande struktur kommer att sväva ovan­för sittplatsområdet med automatiska, rörliga paneler som kan omvandla hela byggnaden på rekordtid.

Hylla byggnadens historia
– Från början har vårt designteam arbetat för att hylla byggnadens historia och kulturarv sam­tidigt som vi genomför en stor modernisering av upplevelsen. Våra designlösningar uppnår en perfekt balans och säkerställer att arenan är framåtblickande, flexibel och anpassningsbar för olika behov, säger Kirsty Mitchell, senior projektledare på HOK i London.

Designteamet kommer även att introducera en helt ny premiumfacilitet på den europeiska marknaden i form av gondolplatser. Denna inno­vativa idé är inspirerad av Little Caesars Arena i Detroit, i Michigan USA som HOK designat. Sätena kommer att placeras nära det infällbara taket och något överhänga sittplatsområdet.

– Renoveringen av Avicii Arena sätter en helt ny standard för uppgraderingar av arenor, vilket är resultatet av ett framgångsrikt samarbete med en engagerad kund. Vårt designteam har utvecklat toppmoderna tekniska lösningar som har möjliggjort detta, säger Knut Stockhusen, styrelseledamot och vd på SBP.

Den nedre sittplatssektionen genomgår en stor förbättring med en mer effektiv design, nya  säten som är närmare isen och möjlig­heten till betydande förbättringar av premium­erbjudanden. Dessa strategier kommer att säkerställa att arenan blir mer mångsidig för arrangörer och att den övergripande upplevelsen förbättras.

b

Noggrannhet och respekt 
– Att uppdatera en så unik och komplex  byggnad som Avicii Arena kräver noggrannhet och respekt för byggnadens historiska utseende samtidigt som vi fokuserar på moderna krav och teknik. Vi är otroligt stolta över att återvända till detta landmärke som NCC byggde, utvecklade och nu ska modernisera, säger Henrik  Landelius, affärs­områdeschef på NCC Building Sweden.

Konceptet för moderniseringen av arena­rummet har utvecklats av HOK, som i samarbete med Legends och Schlaich Bergermann Partner har upphandlats av SGAF. C.F.  Møller  Architects bidrar till projektet genom sin kompetens och kunskap om den unika byggnaden, och fungerar som beställarstöd till SGAF samt som lokal arkitekt för HOK i projekteringen. Ramboll har tilldelats rollen som VVS­ingenjör, Efterklang är ansvariga för ljudtekniken, Light Bureau står för ljusdesignen, AFRY övervakar kostnadsstyrningen och Movement Strategies leder arbetet med crowd dynamics. ■