Solna och AIK Fotboll uppgraderar fotbollsverksamheten

Ny hemvist i Solna Foto: Solna stad

Efter en överenskommelse mellan Solna stad, AIK Fotboll och Fabege har AIK Fotboll tilldelats en ny hemvist i sin hemkommun Solna. Detta inkluderar en anläggning för herrlaget på Råstasjöns Idrottsplats och en samlingsplats för hela föreningen, inklusive damlaget och ungdomsakademierna, på Skytteholms IP. Samtidigt genomför Solna stad en omfattande satsning på fotbollsverksamheten i hela Solna.

Innehållet i en avsiktsförklaring är att möjliggöra för AIK Fotboll att samla sin verksamhet i sin hemkommun. Samtidigt planerar Solna stad en omfattande satsning på fotbollsverksamheten för barn och ungdomar i Solna. Hemvisten på Råstasjöns IP kommer att utmärka sig genom en tydlig miljöprofil med naturgräsplan och en hållbar anläggning.

– AIK Fotboll hör hemma i Solna. Det känns fantastiskt att nu kunna erbjuda dem en hållbar helhetslösning för både herr, dam och ungdomsakademierna, samtidigt som vi storsatsar på fotbollsverksamheten för barn och unga i Solna, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

– Vi är väldigt glada över att Solna stad går till handling med en hemvist för AIK Fotboll inom kommunens gränser. Vi ser oss själva som en drivande samhällsaktör för Solna Stad och det är därför viktigt för både oss och staden att AIK Fotboll kan få möjlighet till fortsatt tillväxt i en omgivning där vi, våra spelare och ledare samt medlemmar trivs, säger AIK Fotbolls VD och klubbdirektör Fredrik Söderberg.

– Våra ungdomar behöver sammanhanget som idrotten innebär, där de möter lagkamrater och engagerade vuxna. De behöver också idoler och förebilder att se upp till i klubblag och landslag. Vi vill bidra till att fotbollen fortsätter att vara en positiv kraft i Solna. Det som är bra för Solna och AIK är även bra för Fabege, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege.

Solna stad kommer att förbättra fotbollsverksamheten i området genom att uppgradera flera idrottsanläggningar. Råstasjöns IP kommer att få en miljövänlig naturgräsplan och ett klubbhus för herrfotbollen, och förväntas vara klar till våren 2026. Skytteholms IP genomgår en omfattande renovering, inklusive omklädningsrum, läktare och andra faciliteter för att stödja damlaget och ungdomsakademin. Ytterligare fotbollsplaner kommer att skapas i Järvastaden. Denna satsning syftar till att främja fotbollsverksamheten i Solna.

Källa: Solna stad