Hållbarhetscertifiering för Handbolls-VM 2023 Damer

Handbollslandskamp mellan Sverige och Danmark.jpg Foto: Handbollslandslaget/Linda Carlsson

Handbolls-VM 2023 för damer har uppnått certifieringen som ett Hållbart evenemang, vilket är en viktig milstolpe. Hållbarhet blir alltmer prioriterat inte bara inom handbollen utan också av internationella organisationer.

– Hållbarhet och hållbart evenemang är nr 1 för oss i handbollen. Kraven ökar även från de internationella förbunden och vi ställer oss bakom de kraven. För oss är det en självklarhet, likväl som att vi också både vill och kan påverka andra att genomföra sina evenemang hållbart, säger Krister Bergström, vd för Handbolls-VM 2023 Sverige AB.

Certifieringen utförs av Greentime i Varberg, och den omfattar granskning av hållbarhetsarbetet inom områden som organisation, social hållbarhet och miljö. Denna betoning på hållbarhet är unik och visar på de positiva steg som både herrarnas och damernas VM har tagit när det gäller hållbar planering.

Det är dock viktigt att notera att certifieringen är preliminär och den slutgiltiga certifieringen kommer att utfärdas efter VM. Detta innebär att ansvariga revisorer kommer att genomföra kontroller på både Scandinavium och Helsingborg Arena för att säkerställa att värdstäderna och VM-organisationen uppfyller de fastställda målen och planerna för hållbarhet.

Några av de åtgärder som krävs inkluderar att ha en jämställdhetsplan, främja kollektivtrafik för besökare, engagera volontärer i hållbarhetsarbete, genomföra källsortering på arenorna, använda digital kommunikation och erbjuda kaffe i publika kiosker som är KRAV- eller Fairtrade-märkta. Dessa åtgärder är viktiga för att skapa ett hållbart evenemang och minska evenemangets negativa påverkan på miljön och samhället.