Lidingöloppets startfält är starkt i år

Foto: TCS Lidingöloppet

TCS Lidingöloppets startfält är starkare än någonsin tidigare på damsidan. Bland vinnarkandidaterna finns fjolårs-segraren Sylvia Medugu Kiberenge, Sveriges främsta maratonlöpare Hanna Lindholm och utmanaren Carolina Johnson.

På herrsidan är det starkaste namnet amerikanen Diego Estrada, som satte nytt banrekord på Stockholm Halv-maraton i år. Han utmanas främst av orienteringsvärlds-mästaren Emil Svensk och marockanen Chakib Lachgar Latrache.

TCS Lidingöloppet är världens största terränglopp och en folkfest med deltagare från hela Sverige och cirka 70 länder runt om i världen. Totalt kommer över 25 000 personer till start i år under helgen. Tävlingen ingår i En Svensk Klassiker tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Engelbrektsloppet.

– I årets lopp har vi en bredd av elitlöpare med olika idrottsbakgrunder på startlinjen. Från orienterare, fjällöpare, maratonspecialister till traditionella löpare. En härlig blandning av framstående idrottare från olika sporter, precis som vi vill att ska det ska vara i TCS Lidingöloppet, säger Krister Svensson, general-sekreterare för TCS Lidingöloppet.

Årets damfavoriter
Bland damerna står i år hela 58 av 300 i den första startgruppen. Bland andra banrekordhållaren och flera intressanta debutanter.

Till de främsta vinnarkandidaterna räknas:
- Sylvia Medugu Kiberenge, Danmark, har banrekordet på 1:51:56. Vann fjolårets TCS Lidingölopp och har dessutom fem tidigare segrar, 2016 och 2017 på milen samt 2018, 2019 och 2021 på 30 kilometer.
Hanna Lindholm, Högby IS, från Huddinge, var bästa svenska på både VM och EM i maraton under 2022 och är den snabbaste svenskan någonsin i TCS Lidingöloppet 30 km.
Carolina Johnson, Linköpings GiF, är friidrottare och hinderlöpare och debutant i årets TCS Lidingölopp.
Mikaela Arfwedson fd Larsson, Spårvägens FK, en långdistanslöpare som har vunnit SM i maraton tre gånger och deltagit i EM.
Ida Nilsson, Högby IF, är en terräng- och hinderlöpare som numera tävlar i trail och vann Ultravasan 90 tidigare i år.
Lovisa Modig, Torsby LK, är en svensk längdåkare och löpare. Hon tog dubbla medaljer i Friidrotts-SM 2022, var trea Tjejmilen 2022 och hade under flera år det svenska rekordet på 3 000 meter.

Årets herrfavoriter
Bland årets vinnarkandidater på herrsidan finns följande deltagare:
Diego Estrada, USA, är debutant i årets lopp. Satte nytt banrekord på Stockholm Halvmarathon 2023. Har tidigare sprungit 10 000 meter i både VM och OS.
Chakib Lachgar Latrache, Marocko, är också debutant i år och tidgiare bland annat vunnit Belgrad Maraton.
Emil Svensk (Stora Tuna) är en orienterare med lång meritlista som inkluderar tre VM-stafettguld och ett individuellt EM-guld.
Linus Rosdahl, Hässelby SK, friidrottare och maratonspecialist.
Oscar Claesson, IKHP, friidrottare och traillöpare.