Internationell galoppfest på Bro Park

Foto: Svensk Galopp

Söndagen den 17:e september är det dags för Champions League på galoppbanan Bro Park strax utanför Stockholm.

Vi vet att Champions League tillhör fotbollen – men för att sätta Stockholm Cup International (Gr3) i ett sammanhang passar det bra som jämförelse. Det är den dag då Svensk Galopp är som mest internationell och bjuder på löpningar som ger eko ute i Europa.

– Det är viktigt att vi syns i ett internationellt perspektiv, säger sportchefen Dennis Madsen. Vi är inte en liten ö, utan en viktig del i något mycket större och häftigare.

Förra året vann Hard One to Please och där hittar vi verkligen den internationella touchen.

Hästen är ägd i Sverige av Hans Sköld, den är tränad i Norge av Annike Bye Hansen, den reds av nordirländaren Pat Cosgrave som är stationerad i England och Hard One to Please själv är född på Irland. Knappt slagen var Outbox, som har möjlighet att söka revansch i år, tillsammans med Hollie Doyle som kanske är Englands och därmed en av världens främsta kvinnliga jockeys. Bland motståndarna kan årets Svenska Derbyvinnare – svenskuppfödde Ayani dyka upp. Han är ägd och uppfödd av Benny Andersson, Abba–Benny med hela världen, och är obesegrad så här långt i år.

Lite av kittlingen med Stockholm Cup International är också att våra egna stjärnor och idoler får mäta sig med de bästa. Espen Hill, publikfavoriten på Bro Park, jagar en seger i löpningen tillsammans med sin tränare och jockey Madeleine Smith – med all sannolikhet är också ”Malle” den ende tränare som kommer att rida sin häst själv.

Vi har redan avslöjat att Frankie Dettori, världens kanske främste jockey, kommer till årets upplaga och därmed har vi väl satt ribban för hela söndagen.

Men söndagen är så mycket mer än Stockholm Cup International. Det är Tattersalls Nickes Minneslöpning där de absolut främsta hästarna på ”medeldistans” samlas. Där finns Bro Park Sprint (L) där vi korar den absolut snabbaste galoppören. Och (L) står för Listed – om vi översätter det till fotbollsspråk igen så är det Europa League. Våra yngsta, de stora 2-åriga talangerna, gör upp i Appel Au Maitre Svealandlöpning.

Men dagen är också tyngd av tradition:

Av de tio löpningarna som avgörs under dagen har två ridits sedan 1890. Det är de två kungliga löpningarna H.M.Konungens Pris samt H.M. Drottningens pris. Det handlar om en steeplechase och en häcklöpning. Kanske det allra bästa tillfället att se högklassig hindersport. Och i år när Sverige firar 500-årsjubileum uppmärksammas detta lite extra då Försvarsmakten och Livbataljonen kommer och genomför fanpatrull med Beridna Högvakten.