Gröna Lund lanserar sin historiesajt - 140-års tivolihistoria

Grönalund 1980. Foto: Gröna Lund

Gröna Lund är en av världens äldsta nöjesparker och har spridit glädje till generationer av besökare sedan grindarna slogs upp för första gången 1883. I år fyller vårt anrika tivoli 140 år och för att fira detta har vi samlat och tillgängliggjort hela vår historia på en egen historiesajt.

bild
Entré mot allmänna gränd ca 1897. Foto: GrönLund

Sajten är uppbyggd kring fyra huvudrubriker; Attraktioner, Underhållning, År för År och Byggnader & Områden. Här hittar du alla attraktioner som stått på tivolit genom åren, över 4 000 artistuppträdanden, viktiga händelser varje år, ritningar och kartor över hur tivolit utvecklats och totalt över 5 000 bilder.

bild
Elton John 1971. Foto: GrönLund

– Gröna Lunds historia tillhör alla och med det här arbetet, som tagit drygt 2 år att sammanställa, öppnar vi för första gången upp dörrarna till vårt arkiv och tillgängliggör en stor bit stockholmshistoria för alla. Nu kan du hitta bilder på den där magiska konserten med Bob Marley 1980 eller söka upp den där knasiga attraktionen som mormor berättade att hon åkte som ung. Den här historiesajten visar verkligen hur Gröna Lund roat generationer av besökare i 140 år, något vi hoppas kunna göra i över 140 år till, säger Gröna Lunds vd Jan Eriksson.

bild
Berg och dalbanan Radar år 1972. Foto: Gröna Lund