Nytt utegym vid Sportcentrum i Norrtälje

Foto: Norrtälje kommun

Den 28 juni öppnar ett utegym vid Sportcentrum i Norrtälje. Utegymmet kommer vara helt gratis att använda och öppet dygnet runt, året runt.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda Norrtäljeborna detta nya utegym vid sportcentrum. Det är en investering i folkhälsan och ger alla möjlighet att träna på sina egna villkor, utan att det behöver kosta något. Detta projekt understryker vår strävan att främja en aktiv livsstil och bidra till att öka välmåendet i vår stad. Vi tror att utegymmet kommer att bli en populär mötesplats där människor kan inspirera varandra och tillsammans utveckla en hållbar och hälsosam livsstil, säger Nicklas Salmin, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

I februari tog kultur- och fritidsnämnden beslut om att bygga ett permanent utegym i Norrtälje. Utegymmet blir som ett riktigt gym med riktiga maskiner, fast utomhus. Gymmet kommer ha sex maskiner som täcker alla de stora muskelgrupperna, och är tillgängligt för invånarna i kommunen dygnet runt alla årets dagar.

Testanläggning under 2022
Under sommaren 2022 testade kultur- och fritidskontoret med ett tillfälligt utegym vid Sportcentrum. Det var då ett initiativ mellan Norrtälje kommun och Omnigym med syfte att se hur stort intresse det finns kring ett utegym i Norrtälje.

– När provperioden för utegymmet tog slut gjorde vi en utvärdering och såg då att utegymmet var väldigt uppskattat och välbesökt av invånare. Nu är vi väldigt glada att utegymmet kommer tillbaka, denna gång för att stanna, säger Patrik Nydahl, enhetschef på Sportcentrum.

Även denna gång är det Omnigym som levererar gymmet. Alla sex maskiner har tydliga instruktioner på respektive maskin. Vikterna på maskinerna går att anpassa och på så vis få till en mer dynamisk träning. Utegymmet kommer placeras på samma plats som det tillfälliga utegymmet, nämligen bakom den lilla parkeringen till höger om Sportcentrums entré. Kostnaden för utegymmet blir 673 000 kronor, vilket är 128 000 kronor mindre än de 850 000 kronor som kultur- och fritidsnämnden avsatte för projektet.

Följande maskiner kommer finns:

  • Ryggdrag
  • Multilyft
  • Axelpress
  • Benpress
  • Bänkpress
  • Tricepspress