Hur har lekplatsen klarat vintern? – Dags för kontroll, snö och is sliter på redskapen

Visserligen har vintern varit mild på flera håll, men årstiden sliter ändå på lekplatser. När våren kommer och sommaren börjar närma sig är det därför dags att kontrollera hur lekplatserna klarat vintern.

AV: AMANDA HARDWICK | FOTO: PRESSFOTO

Som fastighetsägare är du skyldig att se till att dina lekplatser är säkra. Är det kommunala lekplatser är det kommunen som är ansvarig för säkerheten. Ett bra tillfälle att kontrollera lekplatsen är efter vintern eftersom snö, vatten och is sliter hårt på lekredskap och underlag.

KRAV PÅ UNDERLAG
Enligt plan- och bygglagen (PBL) och produkt-säkerhetslagen ska lekplatser och lekredskap vara säkra att använda och ska därför underhållas  löpande för att begränsa olyckor. Kraven preciseras i Boverkets byggregler (BBR). Krav finns även på

stötdämpande underlag. Det kan vara sand, bark eller gummimatta. Vad gäller sand och bark finns ett djup angivet. Är djupet tillräckligt är under-laget godkänt (se standard SS-EN 1177). När det gäller gummimattor är det svårare att avgöra om de håller måtten. För att kontrollera denna typ av stötdämpande underlag gör man en HIC-mätning. Det går att hyra eller köpa en HIC-mätare. Enklaste sättet är dock att anlita en konsult för att genom-föra mätningen.

HUR OFTA BÖR MAN KONTROLLERA LEKPLATSEN?
Det finns inga direkt krav på hur ofta du bör besikta en lekplats. Det finns dock krav på att lekredskap och underlag alltid ska vara säkra. Det är därför en god idé att utföra kontroller regelbundet.

ÄVEN NYA LEKPLATSER
Notera att även nya lekplatser bör genomgå en  besiktning. Många gånger litar du som kund fullt ut på leverantören, inte minst när det gäller  underlaget. Om underlaget når upp till kraven  efter installation går dock bara att svara på efter en  utförd HIC-mätning. ■