Höjdpunkter på Nordiska Trädgårdar

Foto: Stockholmsmässan

Den 30 mars slår Stockholmsmässan upp portarna till årets trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar. Under de fyra mässdagarna kommer besökarna bland annat få ta del av offentliggörandet av årets pelargon, lyssna till spännande föredrag på mässans fyra scener, ta ett svalkande glas bubbel i Karl Fredrik Gustafssons bubbelbar eller byta till sig spännande växter på den populära sticklingbytardagen.

Bland mässans höjdpunkter finns:

Årets pelargon
Utnämning av Årets Pelargon är tillbaka. Förra året var det den underbara korallfärgade Calliope L 'Soft Coral' som vann juryns hjärtan. I år kommer Årets Pelargon offentliggöras av Hanna Wendelbo på mässans öppningsdag den 30 mars. Blomman kommer även finnas tillgänglig att köpa hos flera utställare.

bild
Hanna Wendelbo. Foto: Stockholmsmässan

Rådgivningsgatan
Under mässan kommer besökaren kunna ställa frågor och prata med ett flertal av Sveriges föreningar inom fritidsodling. På Rådgivningsgatan kommer man kunna samla expertkunskap och råd kopplade till allt ifrån rhododendron och pioner via koloniträdgårdar och organisk-biologisk odling, till chili och orkidéer.

Stort föredragsprogram på flera scener
Besökarna kommer kunna lyssna på en lång rad inspirerande talare på mässans kunskaps- och inspirationsscener. Den folkkära floristen och tv-profilen Karl

Fredrik Gustafsson kommer berätta om sin kärlek till blommor och allt växande, och den välkända trädgårdsprofilen John Taylor kommer ta plats på scenen och dela med sig av sina bästa odlingstips.

Bland talarna finns också Minna Mercke Schmidt om skapandet av blommor, buketter och kransar och Linda Schilén om dahlior. Besökaren kommer även få ta del av tips och trix kopplade till trädgårdsarbete av den entusiastiska duon Victoria Skoglund och Jenny Strömstedt.

bild
Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund. Foto: Linda Prieditis

Men scenerna kommer inte bara bjuda på spännande föreläsningar. Nytt för i år är att det kommer finnas två praktiska scener där besökaren kan lära sig mer om bland annat beskärning, ympning och hur man gör sin egen jord.

Bubbelbar med Karl Fredrik Gustafsson
Utöver Karl Fredrik Gustafssons passion för trädgårdar och blommor har han även ett stort intresse för goda drycker, däribland mousserande vin. Under mässan kommer besökaren kunna avnjuta ett glas av Karl Fredriks mousserande vin i det fina Trädgårdscaféet. För den som får mersmak kommer den alkoholfria varianten finnas till försäljning i Karl Fredriks monter.

bild
Karl Fredrik Gustafsson. Foto: Gabriella Dahlman

Sticklingbytardagen
Den stora succén är tillbaka. Under mässans sista dag, den 2 april, kommer alla sticklingsentusiaster ha möjlighet att byta till sig ett brett utbud av spännande växter. Förra året var det hela 700 sticklingar i rullning. I år kommer dagen överses av Filip Johansson, sticklingproffset och grundaren av trädgårds och odlingsappen Gardenr, tillsammans med mässans samarbetspartner FOR. De kommer finnas på plats för att samla in sticklingarna, artbestämma och svara på frågor.