Tävling under trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar - Årets balkong

”En plats för alla sinnen” Foto: Jonas Sveningsson

Under trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, som går av stapeln den 30 mars–2 april kommer tio kreatörer smycka sina drömmars balkong och tävla om titeln Årets balkong. En av dem är den bokaktuella sociala medieprofilen Malin Björkholm.

Balkongen är en plats där man på en ofta liten yta kan skapa en helt ny värld med den där perfekta mysfaktorn. Under trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar kommer tio profiler ta med besökarna till sin egen drömbalkong.

Trots begränsad yta finns det oändliga möjligheter, och det är bara fantasin som sätter gränser för att få till den perfekta balkongen. Kanske är det inslagen från de italienska landskapen, den trädkojeinspirerande tillflykten eller den floristiska blomsterdrömmen som lockar? Allt detta är exempel på teman de tio profilerna kommer bjuda på under mässan. Kreatörerna bakom den mest utmärkande och inspirerande balkongen kommer i slutet av mässan koras till vinnare. Först utser en expertjury sin pristagare; Juryns vinnare av Årets Balkong. Under resten av mässan fortsätter tävlingen där besökarna röstar och avgör vilken balkong som blir Besökarnas vinnare av Årets Balkong.

Malin Björkholm delar med sig av de senaste trenderna
En av de tio profilerna är den bokaktuella sociala medieprofilen Malin Björkholm. Malin Björkholm är bland annat känd för sina inspirerande blomsterarrangemang, guider och otroliga bilder på Instagram.

– Jag kommer ta med besökarna till en plats för alla sinnen, med vackra blomsterdekorationer och kransar för inspiration och njutning. Balkongen är en plats för oss att kunna avnjuta naturen i miniformat, och det blir allt vanligare att lägga krut på en skräddasydd balkong. En av de större trenderna jag ser idag är odling i alla dess former. Folk odlar gärna egna grödor och blommor, allt från tomater och chili till blommor för fredagsbuketten, berättar Malin Björkholm och fortsätter:

– Det viktigaste att tänka på för att få till den perfekta balkongen är användningsområdet. Hur vill du använda din balkong? Vilka är dina behov? Behöver du många sittplatser eller räcker det med ett skönt ställe att hänga efter arbetsdagen? Vill du kunna odla själv eller ha större växter som ramar in? När man väl har identifierat behovet är det bara att släppa lös fantasin.

De tävlande för titeln Årets balkong på Nordiska Trädgårdar är:

”Färglatt, frodigt, festligt”
Kreatör: Anna Ahlblom

Beskrivning av balkongen: ”Lämna vardagen och kliv ut på balkongen för glädje, fest och blomsterfrossa. Kreativa lösningar och färgglada idéer.”

”Hemester i Italien”
Kreatör: Eva Pettersson och Linnéa Aulén (Löthnergården Inredning & Blomster)

Beskrivning av balkongen: ”När du öppnar din balkongdörr ska alla dina sinnen gå i gång på Italien. Syn, hörsel, känsla, doft och smak!”

”Njutsikten”
Kreatör: Rose-Marie Friberg

Beskrivning av balkongen: ”En modernt inredd balkong med havs- eller sjöutsikt. Fokus är på utsikten och det marina temat förstärker känslan av närhet till havet.”

”Trivsamt och funktionellt”
Kreatör: Laila Löfgren (4 Sweed Design)

Beskrivning av balkongen: ”En plats där en egen odling får plats, en plats att ta en lunch eller fika i solen, en plats där man även kan jobba hemifrån. Ett ombonat och modernt uttryck i en vilsam atmosfär.”

”Himmelsk glädje”
Kreatör: Malin Österberg (Dekorfabriken)

Beskrivning av balkongen: Drömmen om en prunkande oas av härliga grönsaker och blommor.

”Trädkojan”
Kreatör: Linnéa Hagö (Hagö Trädgårdar)

Beskrivning av balkongen: ”Ett krypin högt ovanför marken där du kan försvinna in i en annan värld. Balkongen med tema trädkoja är en vuxlig och lekfull tillflykt där barnets drömmar flyter ihop med mognare idéer och funderingar.”

”En plats för alla sinnen”
Kreatör: Malin Björkholm

Beskrivning av balkongen: ”Här finns plats för både en middag på tu man hand och avkoppling för en stunds vila. Vackra blomsterdekorationer och kransar för inspiration och njutning. Dofter av ljuvliga kryddor och växter för tankarna till varma platser. Kreativa lösningar för odling på liten yta av både blommor och ätbart.”

Namn ”Under the Cherry tree”
Kreatör: Gina Wide

Beskrivning av balkongen: ” A balcony inspired by being under av cherry tree by the sea.”

”Bubbel på balkongen”
Kreatör: Sara-Lisa Ludvigsson och Heidi Mikkonen (Floristerna Mikkonen/Ludvigsson)

Beskrivning av balkongen: ”Välkommen till vår bubblande blomstervärld! En prunkande floristisk blomsterdröm där frodigt grönskande plantor och blommande växter bildar en oas. Ett utrymme för såväl avkopplande ensamhäng som energisprudlande umgänge. Varmt välkomna att göra oss sällskap”.

”Semester för en dag”
Kreatör: Emma Malmösjö & Erika Hoffman (Malmsjö Living, Trädgårdstid)

Beskrivning av balkongen: ”Vi knyter an till den tid vi lever i, då dyra semesterresor känns allt mer omöjligt. Vi har alla hört ordet hemester, men vad är en balkongsemester? Hur mycket semesterliv kan man skapa på 8 kvadrat? Låt oss testa!”

Expertjuryn utgörs av:
Niclas Steeve, trädgårdsmästare Villa Sundahl Trädgård
Bettina Bieberstein-Lee, chefredaktör Rum Ute
Georg Grundsten, trädgårdsmästare
Representant från FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation

Nordiska Trädgårdar är Nordens största trädgårdsmässa som arrangeras i samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR den 30 mars-2 april 2022 på Stockholmsmässan.