”Smarta bänken” Invigd i Mariebergsskogen, Karlstad

Foto: Karlstads El- och Stadsnät

Nu kan du hälsa på djuren i Lillskogen samtidigt som du laddar mobilen och surfar fritt via wifi. Under fredagen invigdes den ”smarta bänken” – det senaste tillskottet i resan mot ett smartare Karlstad.

Uppkopplade fönster, temperaturmätning på badplatser och sensorer som varnar för förhöjda temperaturer i medicinskåp – bara några av alla exempel på smarta saker som IoT-avdelningen* på Karlstads El- och Stadsnät utvecklat för att göra vardagen bättre för Karlstadsborna.

bild
Margareta Nisser-Larsson, styrelseordförande Mariebergsskogen och Jonny Mattson, styrelseordförande Karlstads El- och Stadsnät.

Nu har även Mariebergsskogen hakat på trenden gällande Iot-lösningar och nyligen installerat två smarta parkbänkar. Här ska besökare kunna slå sig ner för att ladda både telefonen och benen – samtidigt som de surfar fritt via wifi-spoten som finns i anslutning till bänken.

– Vi är stolta över att introducera den här tekniken i Mariebergsskogen och är säkra på att den kommer att förbättra parkupplevelsen för besökaren, säger Daniel Ideborg, IoT-utvecklare på Karlstads El- och Stadsnät.

Så småningom kommer besökare även kunna ta del av musik och information via ljudklipp som startar när besökaren närmar sig bänken – och även få möjlighet att styra den inbyggda belysningen i bänken.

bild
Den smarta bänken i Mariebergsskogen har både wifi-spot, USB-portar för laddning och inbyggd belysning. Så småningom kommer bänken även spela ljudklipp när besökare närmar sig.

– Den smarta parkbänken är bara ett exempel på möbler i staden som kan utrustas med modern teknik för att skapa en bättre vardag i Karlstad, förklarar Daniel Ideborg.

Karlstads El- och Stadsnät hoppas att det här och alla andra IoT-innovationer ska ge inspiration till fler smarta möbler och lösningar i Karlstad framöver.

Foton: Karlstads El- och Stadsnät