Förbättrad belysning sänker kostnaderna

Foto: Rexel

Det går att förbättra sin belysning och samtidigt sänka energikostnaderna - Delsbo IF är ett av bevisen. Här sparar man över 42.000 kr om året på sin räkning, samtidigt som man fått högre ljusvärde i sin inomhushall.

Delsbo IF tog hjälp av Rexel, som gjort ljusberäkning och kalkyl samt sett till att fotbollshallen fått ny effektiv belysning. Föreningen gjort en energibesparing på 67% (-17.082 kWh/år), dvs ca 42.705 kr om året i energikostnad, beräknat på elpris 2,50 kr/kWh vid installationen. Åtgärden bidrar också till att minska CO2-utsläppen med 398 kilo per år. Förutom den fina besparingen så har Delsbo även fått högre ljusvärde i sin inomhushall med minimerat underhållsbehov.

Projektet att hjälpa fotbollsanläggningar spara pengar har Rexel drivit tillsammans med Svenska fotbollförbundet under namnet Energiinitiativet under ett par års tid.

- Vi har hittills bytt ut belysningen på 23 anläggningar och på så sätt sparat över 661 000 kWh per år. Och med de elpriser som idag råder går investeringen att räkna hem på ett par års tid, säger Håkan Pettersson, belysningsexpert på Rexel.

De föreningar som vill energieffektivisera sin anläggning kan få bidrag från SvFF, berättar Niklas Callenmark, anläggningsansvarig på Fotbollförbundet.