Idrottsklubben sparar över en miljon bara i underhållskostnader

Bättre belysning på idrottsplanen hos IFK Örby. Foto: Rexel

IFK Örby i Västergötland tog hjälp av Rexel, som gjort ljusberäkning och kalkyl samt sett till att konstgräsplanen fått ny effektiv belysning från metallhalogen till LED. Med Rexels hjälp har föreningen gjort en energibesparing med 17,5 procent.

Åtgärden bidrar också till att minska CO2-utsläppen med 56 kilo per år. Förutom besparingen så har man fått flimmerfri belysning och ökad ljuskvalitet, med reducerat underhållsbehov under 25 år. Underhållskostnaden beräknades tidigare till 1 136 850 kr under 25 års tid. Det är en anseelig summa som nu kan gå till utveckling av idrotten i stället.

Projektet att hjälpa fotbollsanläggningar spara pengar har Rexel drivit tillsammans med Svenska fotbollförbundet under namnet Energiinitiativet under ett par års tid.

- Vi har hittills bytt ut belysningen på 22 anläggningar och på så sätt sparat över 500 000 kWh per år. Och med de elpriser som idag råder går investeringen att räkna hem på ett par års tid, säger Håkan Pettersson, belysningsexpert på Rexel.

De föreningar som vill energieffektivisera sin anläggning kan få bidrag från SvFF vid Energiinitiativet, berättar Niklas Callenmark, anläggningsansvarig på Fotbollförbundet.