Full fart på byggandet inför SM-veckan vinter i Skövde

En vecka kvar till SM-veckan startar i Skövde med längdskidor som första tävling. Foto: Tobias Andersson/upplevskovde.se

Med en vecka kvar till första tävlingsdag har förberedelsearbetet gått över i en praktisk byggfas för SM-veckan vinter i Skövde. Och informationsinsatserna kring praktiska frågor som parkeringsplatser och bussar har ökats upp.

Den 31 januari öppnar SM-veckan vinter i Skövde med längdskidor sprint på Billingen som första tävling. Nu börjar det märkas i Skövde att det inte är många dagar kvar till SM-veckan intar staden. Läktare och TV-torn byggs, banderoller och skyltar sätts upp, möten med volontärer genomförs och insatser görs för att förmedla information till besökare om hur man tar sig till de olika arenorna.

- Det är mycket som ska på plats nu de sista dagarna inför invigningsdagen den 31 januari. SVT ska som mest ha fyra TV-team i gång och planerar att direktsända upp mot 60 timmar från Skövde samt ha sin vinterstudio på plats under helgen. Bara det kräver mycket förberedelser, säger Anders Löfvenborg, projektledare för SM-veckan på Next Skövde.

Under SM-veckan är det 1800 tävlande och 2400 funktionärer som kommer till Skövde kopplat till de 16 idrotter som ska avgöra sina SM-tävlingar. Därtill är målsättningen att 40 000 besökare ska vara på plats i Skövde under veckan. Många människor och mycket logistik som ska fungera.

Alla besökare ska transporteras in med buss eller ta sig till fots till Billingen tisdag-onsdag och lördag-söndag. Det gäller även Falköpings motorstadion under söndagens tävling där i rallysprint. Shuttlebussar kommer att förstärka stadstrafiken och lördag-söndag finns även en extra parkering vid Försvarsmaktens logistikskola. För att underlätta för besökare har också en särskild app tagits fram – Freelway. Där finns information om tåg, bussar, shuttlebussar, chartrade bussar, taxi och biluthyrning.

- Vår största utmaning under veckan kommer helt klart vara logistik. Det är extremt svårt att beräkna var och när och i vilken omfattning bussar ska gå. Vi uppmanar verkligen alla besökare att vara ute i mycket god tid när man ska ta sig till tävlingarna framförallt på Billingen. Och att förbereda sig genom att ladda ner appen Freelway, säger Anders Löfvenborg.

Svenska Skidförbundet har under tisdagen bekräftat att följande åkare har i sin plan att delta på SM i Skövde (Självklart med reservation för ändringar på grund av till exempel sjukdom):
Calle Halfvarsson, Oskar Svensson, Anton Persson, Jens Burman, Leo Johansson, Anna Dyvik, Moa Ilar, Lisa Ingesson och Märta Rosenberg.

Sedan tidigare är det klart att parallellslalom kommer att köras och där finns Skövdesonen Aron Lindström i startfältet.

Efter avstämningar under tisdagen står det även slutgiltigt klart att tävlingarna i draghund kommer att genomföras med undantag av disciplinen släde (fyrspann) som utgår.