Politisk kyla stoppar inte Turkiet-semestrar

Anders Wiklund/TT: En hotellpool i den turkiska turistorten Antalya. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT: Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en gemensam pressträff i Ankara i november. Arkivbild.

Vi kan inte se att intresset för Turkiet har minskat, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, och tillägger att man för närvarande ser över om man kan erbjuda ännu fler resor till landet.

I maj i fjol meddelade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan plötsligt att han inte var beredd att ratificera Sveriges och Finlands ansökningar till Nato.

Frågan har sedan dess utvecklat sig till ett politiskt maktspel. Så sent som förra veckan blev det en ny fnurra på tråden sedan aktivister hängt en docka föreställande Erdogan i en lyktstolpe i närheten av Stadshuset i Stockholm.

Hårt tryck

Tandgnisslet som råder på den politiska nivån verkar dock inte ha ha haft någon dämpande effekt på svenskarnas lust att åka till Turkiet i sommar, visar en rundringning till researrangörerna Apollo, Tui och Ving som TT gjort.

Av konkurrensskäl vill ingen av aktörerna gå in på exakt specifika siffror vad gäller antalet bokningar, men alla ger de en liknande bild.

Ving uppger att antalet bokade sommarresor till Turkiet för närvarande ligger på nästan samma nivå som motsvarande vecka i januari 2023, "det handlar om några få procents skillnad", skriver bolaget i ett mejl till TT och konstaterar att "rapporteringen kring Turkiet och Nato-ansökan (inte) påverkar bokningarna i nuläget".

Hos Tui ligger Turkiet för närvarande på tredje plats över de mest populära länderna inför årets sommarresor.

"Det är ett av de resmål som trendar mest, jämför vi exempelvis med ett klassiskt resmål som Mallorca så är bokningsläget dubbel så högt just nu till Turkiet", skriver bolaget i ett mejl.

Inflationen spelar in

Alla tre lyfter fram prisbilden som en viktig faktor. Jämfört med många andra länder i exempelvis Europa ger turkiska resmål mer för pengarna, eftersom inflationen i landet skenar långt mer än den svenska och låg på 64 procent i december.

När inflationen har påverkat priser på olika sätt har Turkiet fortsatt att vara en prisvärd destination, säger Sandra Miller Kinge på Apollo.

Hon påpekar dock att den politiska situationen i ett land är något som kan påverka människors vilja att resa dit, men uppger samtidigt att platser som av resenärerna upplevs ha hanterat pandemin väl har fått ett uppsving.

Bland dessa finns både Turkiet och Dubai, som rent politiskt skiljer sig från Sverige.

Jag tror också att vi kanske är vana vid att det finns en viss politisk osäkerhet i Turkiet, men att de områdena vi brukar resa till är väldigt trygga, säger Sandra Miller Kinge.