Xbox lanserar nytt energisparalternativ

Bild: Microsoft

Xbox rullar ut ny mjukvara som minskar energiförbrukningen! Deltagare i Xbox Insiders-programmet kommer snart märka att deras Xbox Series X/S-konsoler automatiskt uppdaterats till det alternativa avstängningsläget för energisparande.

Detta är en engångsuppdatering av ströminställningarna i syfte att minska strömförbrukningen när konsolen är avstängd. Inställningen kommer inte att påverka prestanda, spelupplägg eller konsolens förmåga att uppdatera mjukvaran, spel eller appar. Detta kommer att bli det mest hållbara strömalternativet för Xbox-användare och innebär att upp till 20 gånger mindre ström används än det befintliga sparläget ”Sleep”.

Uppdateringen är en del av Xbox:s fortsatta arbete mot Microsofts mål om att bli ett koldioxidnegativt, vattenpositivt företag till år 2030. Xbox utvärderar och justerar löpande sina produkter samt arbetar aktivt att för att skapa möjligheter för deras globala community av användare att fatta beslut som kan minska miljöpåverkan under spelandet.

Xbox Insiders som använder energispararläget som sitt strömalternativ och har sina Xbox Series X/S-konsoler konfigurerade för att stödja automatiska uppdateringar, kommer också att få en uppdatering som gör deras konsol medveten om koldioxidutsläpp.

För varannan Xbox-konsol som går över till det nya energiläget, sparas koldioxid motsvarande det som ett träd som planterats och odlats under ett decennium tar upp. (Detta är baserat på ett genomsnitt av Xbox Series X|S- och Xbox One-konsoler vid avstängning (energibesparing) i 20 timmar per dag i 1 år; faktiska energibesparingar varierar beroende på konsol och andra faktorer som använder EPA-kalkylatorerna).

Xbox blir även den första spelkonsolen som erbjuder nedladdningar och uppdateringar för ett koldioxidmedvetna spelande. Även om det bara är tillgängligt för Xbox Insiders för tillfället, kommer alla Xbox-användare att ha chansen att uppdatera sina konsoler med denna koldioxidmedvetna uppdatering inom en snar framtid.

Utöver detta så arbetar Xbox med en:

  • Förbättrad hållbarhet med "Active Hours" och Sleep. En annan energiinställningsuppdatering som kommer att börja rullas ut till Xbox Insiders idag är den nya inställningen "Aktiva timmar". De som väljer strömalternativet "Sleep" kan nu justera sin konsols aktiva timmar.
  • Xbox fortsätter att utforska möjligheter där alla spelare kan minska sin miljöpåverkan. Xbox One-konsoler kommer att implementera nya energilägesalternativ, inklusive avstängningslägen för energibesparing, som finns redan idag. Xbox One-konsoler kommer även att ha flera alternativ för testning för att informera spelare i detalj.

Xbox vill uppmuntra sina spelare att lära sig mer om de olika strömlägen som finns tillgängliga. Du som spelar och inte är en del av Xbox Insiders programmet kan manuellt justera detta innan den automatiska uppdateringen. Det gör du genom att gå in på Settings > General > Power options. Att se över sina inställningar är en chans att både spara in på elräkningen och samtidigt göra något bra för vår planet!