2023 kommer HYROX till Sverige – världens snabbast växande fitnesstävling

Hyrox målgång. Foto: Hyrox

2023 kommer HYROX, världens snabbast växande fitnesstävling, till Sverige. Stockholm är först ut i mars och Malmö följer i maj, en tävling som även riktar sig till Danmark. Därmed är Sverige och Danmark nu med på kartan över länder i världen där fitnessentusiaster äntligen kan visa vad de går för i ett standardiserat tävlingsformat, och självklart också kan kvalificera sig till de internationella mästerskapen.

Fitness har blivit en av världens vanligaste träningsformer och antalet utövare världen över är enormt. Trots att många tränar målmedvetet flera gånger i veckan har det, fram tills nu, saknats en riktig tävlingsform där utövarna kan visa vad de går för och där de kan jämföra sig med andra. Idén bakom HYROX är att lösa just det problemet och hitta den perfekta medelvägen mellan mer eller mindre extrema uthållighetstävlingar och tävlingar inom funktionell fitness.

bild
 - HYROX är framtaget för att alla ska kunna delta, med utgångspunkt i sin egen nivå och förmåga. Eftersom tävlingsmomenten är standardiserade och likadana i alla race kan vi också direkt mäta prestationen mot alla andra som deltar, oavsett var i världen deltävlingen sker, säger Moritz Fürste, medgrundare till HYROX. Foto: Hyrox

HYROX grundades 2017 i Tyskland där det första eventet lockade 650 deltagare. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och bara i år kommer man att arrangera 43 race i 11 länder och ta emot över 90 000 deltagare. Det arrangeras även internationella mästerskap där de bästa från respektive deltävling bjuds in.

För Norden är Stockholm först ut den 25 mars 2023 på Stockholmsmässan. Strax därefter, den 13 maj, är det dags för tävling på Malmömässan där fokus ligger på atleter från södra Sverige och Danmark.
 

bild
 - Vi har redan haft ett antal svenskar och danskar som tagit sig till våra tävlingar runtom i Europa och även USA, men nu är det dags för alla här på hemmaplan att visa vad de går för. Det ska också bli spännande att se hur vi som region står oss i de internationella mästerskapen senare nästa år, säger Antonia Fält-Kottulinsky, Brand manager för HYROX Skandinavien. Foto: Hyrox

På en HYROX-tävling ställer alla upp i samma race och format:

1. Tävlingen startar med 1 km löpning, följt av en funktionell övning. Detta repeteras åtta
gånger med olika funktionella övningar mellan löppassen.

2. Deltagare kan ställa upp i olika kategorier, beroende på nivå:

 • Individual – standard HYROX för alla, oavsett nivå.
 • Individual Pro – för riktigt vältränade och erfarna. Tyngre vikter ger en större utmaning.
 • Pairs – för de som vill dela övningarna med någon annan.
 • Relay Teams – en grupp om fyra personer som delar på övningarna och löpningen sinsemellan. Perfekt för ett lag från gymmet, arbetsplatsen eller liknande.

3. De olika funktionella övningsmomenten är:

 •  SkiErg
 •  Sled push
 •  Sled pull
 •  Burpee broad jumps
 •  Rowing
 •  Farmers carry
 •  Sandbag lunges
 •  Wall balls