Fotbolls-VM i Qatar ett lyft för kollektivtrafiken

Khalifas internationella stadion i Qatar. Foto: Wikipedia. kredit:hor,daly3d abd from Qatar, Doha

Stora internationella sportevenemang innebär nästan alltid ett lyft för kollektivtrafiken. Till höstens fotbolls-VM i Qatar har landet fått världens största elbussdepå och en av världens största elbussflottor.

Guinness World Record intygar att den nya bussdepån i Lusail i Qatar är världens största i sitt slag. Den har plats för inte mindre än 478 elbussar och öppnades i slutet av oktober. Anläggningen täcker en yta på 400 000 kvadratmeter och består av 24 multifunktionsbyggnader.

Första som drivs av solenergi

De meddelanden branschens kännare har sett om detta säger inget om vad multifunktionellt innebär i sammanhanget, men det verkar innefatta parkeringsytor under tak och med all nödvändig infrastruktur på plats.

Depån i Lusail är också Mellanösterns första som drivs av solenergi. Enligt en anmälan kommer runt 11 000 solpaneler att generera 4 megawatt för att driva elen i byggnaderna, som de står. Det innebär troligen att strömförsörjningen för laddning av bussarna erhålls på annat sätt. 

Stor order till Yutong

I november 2020 skrev den kinesiska kommersiella fordonstillverkaren Yutong på en order på inte mindre än 1 002 elbussar med tillhörande servicearrangemang från Qatars myndigheter. 741 av dessa kommer att användas under fotbolls VM. Detta är den största flottan av elbussar som används under något sportevenemang. Samtidigt är Qatars elbussflotta en av världens största i förhållande till landets storlek.

 Yutong Bus har också ingått en avsiktsförklaring med Qatars myndigheter om att etablera en monteringsfabrik för elbussar i landet.