Meyers varv i Åbo bygger återigen världens största lyxkryssningsfartyg

Massivt och gigantiskt. Icon of the Seas, som byggs på uppdrag av Royal Caribbean, är det största kryssningsfartyg som någonsin skapats i världen.Foto: Royal Caribbean International

Så här blir det:

- Plats för upp till 10 000 personer, 7 simbassänger och 40 restauranger. Icon of the Seas är en flytande småstad när det blir färdigt, säger Meyervarvets representant.

Det råder dock en viss oro huruvida Meyers varv i Åbo ska få sin finansiering för att bygga även systerfartyget.

Världens näst största kryssningsrederi, Royal Caribbean Cruises (RCL), sätter just nu press på Meyer Åbo-varv med en massiv marknadsföringskampanj.

De 2 805 hytterna och sviterna på Icon of the Seas kan ta emot maximalt 7 600 gäster med en genomsnittlig beläggning på cirka 2,7 personer.

Svit som sträcker sig över tre däck

Det mångsidiga utbudet av fritidsattraktioner ombord på Icon of the Seas riktar sig främst till företagsamma semesterfirare och familjer med barn i alla åldrar.

Även om det också finns mer avslappnade områden på fartyget. Till exempel Cloud 17 endast för vuxna, men om man vill uppleva en lugn resa på Icon of the Seas, ska man välja en svit i det exklusiva Suite Neighborhood när det är möjligt. Detta sträcker sig över tre däck och erbjuder privata restauranger, barer och ett stort soldäck.

Icon of the Seas: nöjespark med många aspekter

Attraktioner i Icon of the Seas är grupperade i 8 temavärldar som kallas Neighborhoods. Dessa består bland annat av AquaDome, Central Park, Chill Island, Royal Promenade, Surfside, The Hideaway och Thrill Island.

Central parken

Central Park, redan känd från Oasis-klassen, fick en ny design på Icon of the Seas. De flera tusen riktiga växterna frodas nu i en mysigare atmosfär som påminner om en mysig stadsdel och musik med gaturestauranger och livemusik.

Royal Promenade

Precis som Central Park är Royal Promenade ett välkänt område. Den livliga fartygspromenaden med butiker, kaféer och restauranger har gjorts om helt för Icon-klassen.

Det centrala designelementet är en överdimensionerad pärla. Den förbinder två nivåer av Royal Promenade med varandra via en bred trappa.

Attraktionerna på Royal Promenade inkluderar också en stor ishall där gästerna kan göra piruetter eller njuta av isshower.

AquaDome

AquaDome är den utmärkande egenskapen för Icon of the Seas. Dess enorma glaskupol sträcker sig över flera däck ovanför fartygets brygga. På kvällen blir AquaDome skådeplatsen för spännande showevenemang. Under dagen är det en rymlig utsiktslounge med bar och ett nästan 17 meter högt vattenfall är i centrum i kupolen.

Chill Island

Chill Island är området för badkul ombord på Icon of the Seas: 4 av kryssningsfartygets 7 pooler finns här. Royal Bay Pool är inte bara fartygets största pool, utan också den största poolen någonsin på öppet hav. En annan höjdpunkt på Chill Island är Swim & Tonic bar, som ligger direkt i poolen och kan bara nås genom att simma.

Källa: Kauppalehti