Naturums nya torn gör succé

Foto: Länsstyrelsen Dalarna län

70.000 - så många har under sommaren besökt naturum Dalarna i Siljansnäs. Jämfört med de senaste åren har därmed antalet besökare fördubblats. Anledningen är det nya utsiktstornet, som bjuder på en vidunderlig utsikt.

Sedan 1933 har det funnits ett torn på toppen av Björkberget i Siljansnäs. Men 2015 upptäcktes att det gamla tornet var angripet av röta, och tornet stängdes för besökare. Det nya tornet kom på plats i slutet av augusti förra året. Det mäter tio meter högre än det gamla – totalt 32 meter. Under sommaren har rekordmånga besökare tagit chansen att besöka naturum, berättar Karen Kämpe, föreståndare för naturum Dalarna.

bild
Foto: Magnus Kimura

- Det gamla tornet har varit stängt sen 2015, så det finns väl ett uppdämt behov. I det nya tornet finns dessutom hiss. Många äldre människor kommer nu, som inte har kunnat gå upp i tornet tidigare.

Karen Kämpe lägger till att själva naturum – vars syfte är att förmedla kunskap om Dalarnas natur – i sig är mycket uppskattat. Hon lyfter bland annat fram utställningen Skogen bortom träden, om Dalarnas naturskogar.