Luna - Lisebergs nya berg- och dalbana

Berg och dalabanan Luna öppnar sommaren 2023. Foto: Liseberg

När Liseberg öppnade i april var det med ett helt nytt område i parken – Luna Park. Två nya attraktioner, Turbo & Tempus, hade premiär i samband med parkens öppning. Nästa år, när Liseberg fyller 100 år, tillkommer den tredje och största attraktionen i området, Luna. Men redan nu kan gästerna uppleva banan virtuellt.

Den så kallade Family Boomerang berg-och dalbanan Luna, blir den högsta och snabbaste av sitt slag i Europa när den öppnar till sommaren 2023. Men redan nu kan gästerna se hur banan kommer upplevas. Tåget dras upp bakåt för att sedan skjutas i väg i 68km/h längs den 242 meter långa bana tills det når den 33,5 meter höga toppen. Sedan färdas tåget baklänges tillbaka längs banan, vilket resulterar i en åktid på cirka en minut.

– Luna är en berg- och dalbana för hela familjen, men samtidigt en ganska häftig åkupplevelse, säger Daniel Lindberg, chef för Lisebergs attraktionsverksamhet. Banan är för de som kanske inte är helt redo för Balder, men som gärna vill ta sig vidare från några av parkens mindre berg- och dalbanor för barn.

Luna blir det sista tillskottet i nya området Luna Park som öppnade 2022 uppe på berget ovanför FlumeRide. Hela området är en hyllning till nöjesparkers och Lisebergs historia – en satsning som firar Lisebergs 100-årsjubileum.

Arbetet med grundsättningen påbörjades redan förra året och under hösten fortsätter arbetet med att bygga station, färdigställa de sista fundamenten samt montera banan. Luna planeras att öppna till våren 2023, i samband med Lisebergs premiär.

– Luna är en del av Lisebergs 100 årsjubileum, som också markeras med öppningen av Liseberg Grand Curiosa Hotel och en lång rad events och konserter i parken, säger Andreas Andersen, VD på Liseberg. Vi kan se fram till ett firande 2023, som blir en 100-åring värdigt.

 

bild