Stort uppköp: Den danska uthyraren av fritidshus renoverar mer än 700 stugor på Bornholm

foto_dancenter
kim_holmsted_ceo_dancenter
rasmus_lund_team_bornholm_fotokred._berit_hvassum

DanCenter är ett danskt systerbolag till Stugsommar och har nyligen förvärvat Bornholmske Feriehuse. Detta markerar starten för ett nytt samarbete kring uthyrning av närmare 1000 fritidshus på Bornholm. Med avtalet fortsätter DanCenter en ambitiös tillväxtstrategi och utvidgar med mer än 700 nya fritidshus på solskensön.

Bornholm har under de senaste åren upplevt en snabb utveckling med stigande turistintäkter och besökare. Enligt VisitDenmarks senaste Destinationmonitor från 2021 upplevde Destination Bornholm en ökning på mer än 15 procent av antalet övernattningar på solskensön i fjol jämfört med samma period i 2020.

Den stigande efterfrågan märker man bland annat av hos DanCenter som är en av Danmarks ledande uthyrare av fritidshus och systerbolag till svenska Stugsommar. Därför har uthyrningsföretaget nu valt att förvärva Bornholmske Feriehuse som är en del av sammanslutningen Team Bornholm för att ingå ett gemensamt samarbete om uthyrning av fritidshus på Bornholm och stärka sin position på ön.

- Bornholm är en mycket attraktiv semesterdestination med unika naturområden och en härlig atmosfär. Ön har en fantastiskt stor utvecklingspotential som stöds av den växande efterfrågan på fritidshus från särskilt danska, svenska och tyska turister. Med utsikten för en ny snabbfärja i 2023 kommer möjligheterna till att stärka turismen och attrahera både danska och utländska gäster att bli ännu större. Därför är vi mycket nöjda över avtalet med Bornholmske Feriehuse och det passar bra in i vår långsiktiga strategi, säger Kim Holmsted som är VD för DanCenter.

Liksom Stugsommar är DanCenter en del av OYO Vacation Homes. Det är ett av världens största uthyrningsföretag och får med det avtalet cirka 740 nya fritidshus i sitt sortiment. Detta innebär att uthyrningsföretaget har nu nästan 1000 fritidshus på Bornholm.

- Med de många nya fritidshusen på Bornholm utökar vi vår nationella portfölj med så mycket som 10 procent och hyr nu ut cirka 8000 fritidshus i Danmark. Därför är det också ett viktigt steg mot vårt ambitiösa mål att göra OYO Vacation Homes till världens största uthyrningsföretag, säger Kim Holmsted.

Samtidigt ger förvärvet av Bornholmske Feriehuse glädje för Invest in Denmark, som bland annat lockar utländska investerare till Danmark, och som blir en viktig sparringspartner för att bidra till Bornholms fortsatta tillväxt såväl som den danska turismen.

- Investeringar i turistnäringen är viktiga för den danska ekonomin och skapar många direkta och indirekta jobb. Danmark erbjuder goda ramvillkor för utländska investerare och möjlighet att koppla lokal kunskap med internationella kopplingar och expertis. Vi är därför glada över att kunna stödja de fortsatta investeringarna från OYO Vacations Homes, säger Anne Hougaard Jensen, direktör för Invest in Denmark.

Bättre semesteralternativ för utländska turister
Samarbetet mellan DanCenter och Bornholmske Feriehuse kommer också att vara till glädje för både danska och utländska turister. Under den kommande perioden kommer fritidshusen från Bornholmske Feriehuse nämligen att bli lättillgängliga för bokning via mer än 130 internetportaler som DanCenter har ett nära samarbete med. Samtidigt får Bornholmske Feriehuse en större kapacitet av fritidshus och det är ett positivt komplement till konceptet som hittills fokuserat främst på semesterlägenheter och semestercentra.

- Våra gästövernattningar har slagit rekord under de senaste åren och efterfrågan på fritidshus har varit stor från utländska gäster. Samarbetet med DanCenter ger oss därför möjligheten att hålla jämna steg med efterfrågan och våra husägare drar dessutom fördel av de många internetportalerna som DanCenter samarbetar med. Avtalet hjälper alltså våra många semesterhusägare att uppnå en ännu högre uthyrningsprocent och samtidigt bidra till intäkter och jobb på Bornholm, säger Rasmus Lund som är direktör för Bornholmske Feriehuse.

I samband med förvärvet kommer Rasmus Lund att fortsätta som VD för Bornholmske Feriehuse och ett nära samarbeta med de lokala fritidshusägarna.

- I 15 år har Bornholmske Feriehuse skapat positiva semesterupplevelser på Bornholm och företaget har en riktigt bra relation med husägarna på ön. I detta sammanhang har det varit avgörande för båda parter att bibehålla det här samarbete i samband med förvärvet och därför kommer Bornholmske Feriehuse fortsätta att hyra ut sina fritidshus på ett sätt som alla är vana vid, säger Kim Holmsted och avslutar:

- Husägarna kommer alltså endast märka av en positiv skillnad eftersom de i framtiden får glädje av DanCenters stora internationella nätverk. Samtidigt får de möjligheten att använda vår flexibla prissättningsmodell och dra nytta av våra mer än 65 års erfarenhet av uthyrning av fritidshus.