Upprustningen av Örsholmsbadet är klar

Johanna Larsson Henrik Lander och Marianne Fröding. Foto: Karlstads kommun

Nyligen invigdes upprustningen av Örsholmsbadet med en rundvandring och visning. Badplatsen har blivit tillgänglighetsanpassad, fått en ny och större parkering och ett hopptorn.

Örsholmsbadet består av två badområden som båda har sandstrand. Vid det större badområdet placerade kommunen förra året en stor H-formad brygga.

Ger fler möjlighet till ett aktivt fritidsliv

Vi har gjort flera olika typer av tillgänglighetsanpassningar på Örsholmsbadet. Vid det mindre badområdet har vi byggt en L-formad brygga med lift och en så kallad sittrappa. Sittrappan består av flera trappsteg du kan sitta på, där du med egen kraft förflyttar dig ner i vatten ett steg i taget. Det finns en ramp som du kan ta dig i vattnet via.

bild
 Soldäck för rullstolar med solskydd. Foto: Karlstads kommun

 

bild
I vattnet finns det en bänk där du kan sitta och doppa fötterna. Foto: Karlstads kommun
bild
Vid det större badområdet finns det nu en ramp som du kan ta dig ned i vattnet via. De båda badområdena binds ihop av en stenmjölsgång, så att alla kan ta sig från det ena badområdet till det andra. Foto: Karlstads kommun
bild
Spång för att kunna ta sig ner till vattnet från parkeringen. Foto: Karlstads kommun

- Med de insatser vi gör för tillgänglighetsanpassning ger vi fler möjlighet till ett aktivt fritidsliv som bidrar till livsglädje, säger Henrik Lander, ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

- Vi planerar att bygga toalett och omklädningshytter nästa år men vi är lyhörda och lyssnar in vad Karlstadsborna tycker, säger Marianne Fröding, samordnare på parkenheten.

Hopptorn på 3 meters höjd

Utanför den H-formade bryggan vid det större badområdet finns det ett hopptorn på 3 meter. Det är viktigt att alla visar hänsyn till varandra och är uppmärksamma. Tänk på att inte hoppa när någon är nedanför i vattnet.

- Tillgänglighet och uppmuntran till bad och rörelse är något som vi i politiken jobbat för. Karlstad har ju mycket vatten som vi behöver tillgängliggöra på ett bättre sätt för att skapa en ännu attraktivare kommun. Beslutet om att finansiera ett hopptorn på Örsholmen är en del av den viljan, säger Johanna Larsson, ordförande i kultur och fritidsnämnden.

bild
Hopptorn på 3 meters höjd. Foto: Karlstads kommun

Parkering med 30 platser, plats för food truck och cykelställ

Parkeringen vid det stora badområdet har byggts om blivit större. Totalt är det 28 parkeringsplatser och två parkeringsplatser för rörelsehindrade. Vid parkeringen finns det plats för en food truck. Det finns även ett cykelställ med plats för 20 cyklar.