Designat vindskydd ska byggas i Lundåkrahamnen

Vindskyddet "Stranded" som är placerat längs Höga kusten-leden. Foto: Arknat

Den 9–23 juni pågår arkitekturfestivalen ArkNat i Landskrona. Under festivalen ska femton arkitekturstudenter från flera olika länder designa tre helt unika vindskydd, varav ett ska byggas i Lundåkrahamnen.

ArkNat-festivalen är en kombination av arkitektur och natur där arkitekter bjuds in till att skapa unika "konstverk" i naturen som påminner om traditionella vindskydd. I år äger arkitekturfestivalen rum vid Badkolonin i Lill-Olas i Landskrona under en den 9–23 juni. Här kommer femton utvalda studenter att bo i två veckor och ta fram idéer som ska resultera i tre unika, platsdesignade vindskydd för allmänheten. I Landskrona ska vindskyddet ligga i Lundåkrahamnen, ett stenkast från Skåneleden.

– Lundåkrahamnen är en dold pärla som vi hoppas på att fler ska upptäcka. Här kommer arkitekturstudenterna att skapa ett unikt och designat vindskydd som vi tror att både Landskronabor och besökare kommer uppskatta, säger Johan Nilsson, stadsbyggnadschef i Landskrona stad.

Vindskydd som omnämnts i New York Times
– När ArkNat arrangerades på Höga Kusten blev vindskydden omnämnda i New York Times för att de inspirerar till hållbart resande. Vi tror att det här naturinspirerade konstverket kan locka nya målgrupper att besöka Landskrona och vandra på Skåneleden, särskilt de som är intresserade av arkitektur och design, säger Anna Classon, destinationschef i Landskrona stad.

ArkNat startade 2017
ArkNat har ägt rum under sommaren 2017, 2018 och 2019 och resulterade då i nio vackra och unika vindskydd, fria för allmänheten att besöka och nyttja. Arkitekturfestivalen har bland annat vunnit priset ”Årets arkitektur 2020”. Sommaren 2021 arrangerades festivalen längs Skåneleden i östra Skåne och tre nya vindskydd skapades där.

–  Jag minns med glädje de augustiveckorna vi hade i Skåne i fjol. Skåneleden har så många kilometer av variationsrik och stimulerande miljö och det lär vi upptäcka än mer i sommar, säger Martin Björklund, projektledare på ArkNat.

Tre nya vindskydd i Skåne i juni
De tre nya vindskydd som designas under ArkNatfestivalen i Landskrona kommer att byggas i Lundåkrahamnen, i Barsebäckshamn i Kävlinge kommun och i Kronoskogen i Ängelholm.

Den 22 juni kommer vindskydden att invigas. Mer information om invigningen kommer inom kort.