Filipstads nya simhall byggs av NCC

Illustration: Liljewall

NCC ska tillsammans med Filipstads kommun bygga en ny simanläggning i Filipstad. Uppdraget är en totalentreprenad som utförs i partnering. Ordern är värd cirka 190 MSEK.

Projektet genomförs i partnering. I en första fas har NCC och Filipstads kommun tillsammans planerat och projekterat och tagit fram ett riktpris för den nya simhallen. Nu har parterna tecknat avtal om att också genomföra byggnationen av simanläggningen.

bild
Säffle simhall. Bild: Joakim Kröger NCC

Simhallen får en 25-meters bassäng med sex banor, en multibassäng för simundervisning och rehab, ett familjebad och en avdelning med bastu och varmpool. I entrédelen placeras café, reception och omklädningsrum.

Anläggningen baseras på NCC:s badhuskoncept som bygger på lång erfarenhet och kunskapsåterföring från tidigare genomförda projekt. Stort fokus är energieffektiva lösningar, till exempel optimeras ventilation och vattenrening. Dessutom installeras solceller.

– Vi bygger även en ny skola och idrottshall i Filipstad, vilket ger synergier mellan projekten som håller kostnader nere. NCC har god erfarenhet av att bygga simhallar och badanläggningar och tar närmast med oss erfarenheter från simhallen i Säffle. Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla området tillsammans med kommunen, säger Emilia Carlman, produktionschef NCC Building Sweden.

Den nya anläggningen placeras på samma plats som den tidigare vid Spångbergshallen. NCC startar med att riva den gamla simhallen och byggstart för den nya simhallen planeras till april 2022. I slutet av 2023 beräknas simhallen stå klar.

Affären uppgår till cirka 190 MSEK och orderregistreras i fjärde kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Sweden.