Ny matträdgårdsstad växer fram i Upplands-Bro

Fr v Johanna Karlén, trädgårdsingenjör, Karin Saler, odlare och arkitekt, Johanna Frelin, vd, Riksbyggen och Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande Upplands-Bro kommun. Foto: Johanna Hanno

Nyligen planterades det första symboliska trädet i det omfattande odlingsinitiativet ”Odla livet”. I den nya stadsdelen Bro Trädgårdsstad startar Riksbyggen tillsammans med kommunens politiker och två erfarna odlare projektet. På plats var bland andra Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun, Johanna Frelin, vd på Riksbyggen samt odlingsutvecklarna Johanna Karlén och Karin Saler. Riksbyggen planerar för cirka 650 nya bostäder i Bro Trädgårdsstad.

– I framväxande stadsdelar är det viktigt att skapa naturliga mötesplatser och det är just det som händer vid odlingsområdet. Här kommer samtida och framtida Bro-bor samt besökare kunna mötas och umgås. Samarbetet mellan oss och Riksbyggens odlingsteam kan bli unikt. Vi hoppas att utvecklingsprojektet ska inspirera fler att göra samma sak - det här är att arbeta med hållbarhetsmål i Agenda 2030 på riktigt, säger Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Visionen är att bli Sveriges första matträdgårdsstad. Den första skörden från odlingarna beräknas till hösten 2022. Sedan start har ledningen i Upplands-Bro kommun varit inblandade i utvecklingsprojektet. I tätt samarbete mellan politiker, ledande tjänstemän, Riksbyggen och odlingsexperter har ”Odla livet” tagit form.

– Bro Trädgårdsstad är ett av de mest moderna stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu. Förutom de stora odlingsmöjligheterna skapar vi också en mötesplats för gemenskap för att bidra till ökad social hållbarhet. I juni nästa år startar byggandet av Riksbyggens första projekt i Bro Trädgårdsstad som består av 50 bostadsrättslägenheter och 22 bostadsrättsradhus och vi ser fram emot att vara med och bidra med nya bostäder under många år framöver, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Sammanlagt handlar det för Riksbyggens del om cirka 650 nya bostäder i den första, av tre detaljplaner, fram till år 2030. Med ”Odla livet” visar Riksbyggen och Upplands-Bro kommun tillsammans hur nya former av stadsdelar kan växa fram. Här blir ”Odla livet” från start en viktig utgångspunkt för stadsplaneringen. I Bro Trädgårdsstad kommer samtida och framtida boende ha möjlighet till odling av grödor och närodlad mat.

Utöver odling för privat bruk planeras det för att lokala aktörer ska få tillgång att odla alternativt köpa råvaror från matträdgården. Det innebär att Bro Trädgårdsstad kan bli den första kommunalt planerade matträdgårdsstaden. En stadsdel där boende, lantbrukare, matföretagare och restauranger kan samverka kring småskalig närproducerad matproduktion. Johanna Karlén, trädgårdsingenjör och Karin Saler, odlare och arkitekt, är experterna som driver utvecklings- och innovationssprojektet tillsammans med Riksbyggen och Upplands-Bro kommun.

– Småskalig lokal odling ligger idag i absolut framkant gällande framtidslösningar för ett mer hållbart samhälle. Jag tror att Bro Trädgårdsstad kommer bli en förebild för hur nya stadsdelar planeras, säger Johanna Karlén. Att skapa platser där många ges möjlighet att få praktisk kunskap om hur vi tillsammans kan odla mat med enkla, hållbara metoder är stort och helt rätt, säger Karin Saler.

Söder om Bro Station växer Bro Trädgårdsstad fram i naturnära miljö. Den nya stadsdelen kommer på längre sikt rymma tusentals nya invånare och det är här Riksbyggen påbörjar sitt största stadsodlingsprojekt någonsin, på en yta om nästan 6 000 kvadratmeter. Ett modernt stadsodlingsinitiativ som syftar till att skapa gemenskap, samarbete och ett mer hållbart levnadssätt.