Friluftsbadet i nordöstra Helsingborg byggs i Drottninghögsparken

Bild: Helsingborgshem.

Efter att ha analyserat 17 tänkbara platser fattade Helsingborgshems styrelse igår beslut om att anlägga badet i Drottninghögsparken.

–Det nya badet får tre pooler, nya omklädningsrum och en entrékiosk för besökare i parken. Detta blir ett lyft och hela parken blir en härlig oas för rekreation och rörelse, berättar Lars Hansson, styrelseordförande, Helsingborgshem.

I juni gav Kommunfullmäktige Helsingborgshem i uppdrag att utreda och anlägga ett nytt friluftsbad i någon av de nordöstra stadsdelarna, Dalhem, Drottninghög eller Fredriksdal i Helsingborg. Utgångspunkten är att badet ska vara i drift sommaren 2023.

–Det finns flera skäl till att välja befintlig plats, bland annat att vi inte behöver avvakta en ny detaljplan utan kan arbeta vidare utifrån den plan som finns. Här är badet lätt att nå för många i de nordöstra stadsdelarna, det ligger bra intill parken och får möjliga synergier till den planerade nya Vattenlekan, berättar Lars Hansson.

Utvecklingen av parken sker i samarbete med Stadsbyggnadsförvaltningen. För att få plats med Vattenlekan intill badet kommer beachvolleyn att flyttas ett stenkast bort, till Lillhålan vid Körsbärslunden. Utegymmet ligger kvar på samma plats.

Stadsbyggnadsförvaltningen anlägger den nya Vattenlekan samt flyttar beachvolleybollen. Helsingborgshem bygger det nya friluftsbadet. Planen är att Vattenlekan och beachvolleyn ska vara klara till nästa sommar och badet till sommaren 2023.

Idén till en entrékiosk som kan nås både från badet och parken kom fram i somras när sommarjobbande ungdomar tog fram förslag på hur Drottninghögsparken kan utvecklas baserat på en dialog med invånare och besökare i parken.

– Det blir ett riktigt fint grönområde med möjligheter till bad, lek och gemenskap som vi hoppas och tror många kommer att njuta av, avslutar Lars Hansson.