VIKINGARNAS VÄRLD – världens största vikingautställning

Utställningen Vikingarnas värld på Historiska museet i Stockholm. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

Myten om våldsamma, hornbeprydda, plundrande vikingar är spridd över världen. Men bilden av livet i Skandinavien för tusen år sedan har förändrats i och med nya arkeologiska upptäckter och forskning. 

– I utställningen kommer du närmare vikingarnas värld än någonsin förr. I montrarna syns spåren efter exklusiva begravningsritualer, som kunde pågå i dagar. Du kan känna lukten i vardagens långhus och från örterna som kryddade maten. De tusentals föremålen berättar om allt från liv och död till traditioner och innovationer. Vikingatidens människor levde i ett samhälle under förändring, säger Katherine Hauptman, museichef på Historiska museet.

 

bild
Vikingarnas värld – ny utställning på Historiska museet. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

 

Åren 750 till 1100 efter vår tideräknings början kallar vi vikingatiden  350 dynamiska år då livet i Skandinavien förändrades i grunden. I utställningens centrum står världsträdet Yggdrasil, som hade en central roll i vikingarnas världsbild och mytologi. Trädets rötter slingrar sig runt i utställningen och leder besökaren genom tio teman. Från samhällets sociala struktur, människors olika roller, resor och kulturellt utbyte med fjärran länder – över hantverk, handel, sjöfart och plundring – till förhållandet mellan levande och döda och den kristna trons framväxt.

 

bild
Närbild på gravfynd från Klinta, Köpings socken, Öland. I förgrunden syns en så kallad völvestav. För första gången ställer Historiska museet ut hela gravsammanhanget som ger inblick i komplicerade begravningsritualer under vikingatid. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

Utställningen är närmare tusen kvadratmeter stor. Den innehåller 2 500 originalföremål, pröva på-stationer för alla sinnen, möjlighet att utforska en stavkyrka från 1100-talet med hjälp av VR, interaktiva stationer på tema kosmologi, skeppsbygge och runristning samt mängder av spännande berättelser.

 

bild
Närbild på Buddhastatyett av brons, från Helgö vid Mälaren. Statyetten är tillverkad under sent 400- eller tidigt 500-tal, sannolikt i Swatdalen, på gränsen mellan nuvarande Afghanistan och Indien. Hur den har hamnat i Skandinavien vet vi inte, möjligen kom den tillsammans med andra varor via Sidenvägen, handelsvägen från Kina till Europa. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

 

– Vi vill att kunskaper om vikingatiden ska vara lätta att ta till sig, det har vi försökt åstadkomma i utställningen. Historia måste upplevas, säger Katherine Hauptman, museichef på Historiska museet.

 

bild
Närbild på monter med vikingatida smycken. På bilden syns ett ringspänne i silver, en del av ett skattfynd från Gotland samt en pärluppsättning av bergkristall och karneol, ett gravfynd från Birka. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

 

Samtliga föremål och texter i Vikingarnas värld är möjliga att ta del av via mobil, surfplatta eller dator, på plats i museet eller hemma. I den digitala lösningen kan besökaren fördjupa sig i alla föremål, se högupplösta bilder och med hjälp av djupzoom-teknik se detaljer, annars knappt synliga för ögat.

bild
Utställningen Vikingarnas värld på Historiska museet i Stockholm. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

Till utställningen finns en audioguide på svenska och engelska, en syntolkad audioguide på svenska och en videoguide på teckenspråk.