Gubbängens sportfält redo för avspark

Niklas Hammarstedt, ordförande i Stockholms rugbyförbund, Karin Ernlund, idrottsborgarråd och Dennis Wedin, bostad- och fastighetsborgarråd. Foto: Lennart Johansson.

Nu är naturgräsplanerna på Gubbängens sportfält redo för spel. Planerna är anpassade för rugby och blir stockholmsrugbyns nya hemvist för träning och matcher.

bild
Rugbyspelare från Stockholms rugbyföreningar testade planen innan den öppnade. Foto: Lennart Johansson

 

Gubbängsfältets södra del har utvecklats till ett sportfält med två fullstora naturgräsplaner, servicebyggnad med omklädningsrum och en ny större parkering, som ersättning för de rugbyplaner som tidigare fanns på Årstafältet. I väntan på de nya planerna har tre av rugbyföreningarna i Stockholm tränat och spelat matcher på Skarpnäcks sportfält och från den 7 juli är dags för dem att flytta över till Gubbängens sportfält.

 

bild
Rugbyplan i naturgräs med rugbymål och läktare. Foto: Lennart Johansson

– Det är väldigt roligt att få inviga Gubbängsfältets rugbyplaner. På ett år har vi gått från första spadtag till två fullstora moderna rugbyplaner som Stockholms föreningar kan träna på. Jag hoppas att planerna ska användas flitigt under många år framöver, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarrådet i Stockholms stad.

Sedan tidigare finns det två rugbyplaner i Stockholm en på Skarpnäcks sportfält (konstgräs) och en på Bromma sportfält (naturgräs).

– Vi vet att de två fullstora rugbyplanerna på Gubbängens sportfält är efterlängtade. Nu får både bredd- och elitverksamheten i berörda rugbyföreningar bättre förutsättningar att bedriva och utveckla sin verksamhet, säger Karin Ernlund, idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Gubbängens sportfält blir nu hemvist för Sthlm Exiles, Hammarby rugby och Stockholm Berserkers. Därutöver finns även rugbyföreningen Attila RG som har sin hemvist på Bromma sportfält. De fyra aktiva rugbyföreningarna har cirka 1000 utövare, varav 700 ungdomar. Därtill finns det även föreningar på Stora Essingen (Lycee Francais), i Tumba (Stockholm Sharks), i Täby (Erikslund KF Rugby) och på Färingsö (Skå IK Rugby) som kommer ta del av anläggningen vid bortamatcher.

bild
Rugbyspelare från Stockholms rugbyföreningar. Foto: Lennart Johansson

– Det känns fantastiskt med en ny fin anläggning för rugby. Den kommer stärka vår idrott genom att vi får en anläggning som är anpassad och byggd för oss då det är stor konkurrens med andra idrotter på redan befintliga anläggningar och dessa inte klarar säkerhetskraven för rugby. Rugby är en välkomnande idrott där utövaren får utmana sig själv, lära sig samarbeta med och bygga starka band till medspelare och förväntas leva upp till vår starka värdegrund för respekt, passion, integritet, solidaritet och disciplin, säger Niklas Hammarstedt, ordförande i Stockholm rugbyförbund.

Konst i rörelse

På servicebyggnadens fasad som vetter mot Örbyleden har konstnären Jonas Liveröd skapat verket Atlas of Action. Verket är en bildsekvens med olika figurer, föremål och personer där dessa är balansakter och i en rörelse av konstant interaktion med varandra.

 

bild
Verket Atlas of Action skapat av konstnären Jonas Liveröd. Foto: Lennart Johansson

Fakta om anläggningen

  • Två naturgräsplaner med fullstora mått för rugbyspel 78 x 124 meter inklusive säkerhetszoner och rugbymål.
  • Runt planerna finns stängsel och belysning.
  • Vid en av planerna finns läktare med plats för 308 sittande åskådare.
  • Servicebyggnad med omklädningsrum, toaletter och föreningsförråd.
  • Servicebyggnaden har sedumtak.
  • 132 parkeringsplatser, varav 24 platser med laddstolpar.
  • Intill fältet, längs Örbyleden, anlägger trafikkontoret en ny gång- och cykelbana.