På Nordjylland byggs världens största sandslott

Foto: Poul Nymark

Med en kalkylerad höjd på 21 meter och 16 centimeter blir sandslottet världens största och siktar på att komma in i Guiness Rekordbok. Slottet som just nu byggs på parkeringsplatsen vid Skulpturparken i Blokhus, Nordjylland, och kommer bli en självklar ny sevärdhet bland turisterna som besöker Danmarks sandstränder på Nordjylland i sommar. Men man får skynda sig. Om 6 månader kommer slottet rivas.

Det tidigare rekordet på 17 meter högt sandslott sattes 2017 i Duisburg, Tyskland. Det nya rekordhöga sandslottet i Blokhus har mäktig sockel som är hela 32 meter bred.

 

bild
Ett arbetslag på 10 personer ser till att stampa till sanden så att några av världens bästa sandskulptörer får de bästa arbetsförhållandena. Foto: Poul Nymark

- Vi har världens bästa sand, så om vi inte når världsrekordet, så kan ingen det, förklarar John Andersen, ägare till Skulpturparken. Sandslottet kommer inspireras och dekoreras med kända landmärken från Blokhus, Løkken, Jammerbukten och Nordjylland. I dessa corona-tider behöver vi något imponerande och stort. Något som kan locka fram leenden.

- Det kommer att skapa mycket trafik och intresse och kommer att gynna inte bara Blokhus utan hela vårt kustområde. När vi tittar på liknande saker som har hänt någon annanstans talar vi om en internationell uppmärksamhet i en helt annan liga. Det är sällsynt att kunna erbjuda en sådan typ av sevärdhet, säger Peter Krusborg, chef på turistorganisationen Destination Nord.

 

bild
Några av världens mest begåvade sandskulptörer designar sandslottet. Fotograf: Poul Nymark

Fakta om konstverket:

• Sandslottet består av mer än 4 860 ton sand
• Sanden har transporteras med 140 lastbilar
• Sandslottet har en sockelbredd på 32 meter
• Det förväntas vara synligt de närmaste 6 månaderna - oavsett väder
• Teknikerteam, konstnärsteam och mer än 30 arbetsgrupper har arbetat i skift med projektet
• Sandslottet förväntas vara klart den 2 juli
• Projektet väntas kosta drygt 3 miljoner danska kronor