Bergsjöns nya parkourpark står snart klar

Familjebostäders sommarjobbare i Bergsjön bygger en parkourbana med arkitektstudenter från Chalmers. Bild: My Widing

Mellan hus och tallar växer en parkourpark fram vid Merkuriusgatan i Bergsjön. Det är Chalmerstudenter och sommarjobbare som tillsammans bygger det som arkitektstudenterna har planerat under våren.

- Parkourparken är ett exempel på hur vi vill förädla platser i Bergsjön tillsammans med Bergsjöungdomar, samtidigt som vi ger Chalmers en möjlighet att genomföra riktiga projekt som kommer till stor glädje för Bergsjön, berättar Björn Osbeck, projektledare på Familjebostäder.

- Vi skapar möten mellan Chalmersstudenter och Bergsjöungdomar som förhoppningsvis ger ringar på vattnet i form av förståelse och intresse för vidare utbildning. All kommunikation sker på engelska eftersom studenterna kommer från olika delar av världen.

 

bild
Bild: My Widing

Projektet är en del i att göra utemiljön i Bergsjön mer levande och lockande. Nya lekplatser och mötesplatser växer fram på olika platser i området. Inhägnaden runt parken tas bort den 9 juli och då är alla välkomna att prova och leka.

- Familjebostäder arbetar aktivt med att utveckla utomhusplatser för spontana träffar och aktiviteter som främjar sociala kontakter mellan medborgarna i Bergsjön, alltid i dialog med hyresgästerna. Under flera år har vi haft ett bra samarbete med Chalmers för att utveckla platser att vara stolt över, säger Karin Jaxmark, affärsutvecklare på Familjebostäder.

 

bild
Familjebostäders sommarjobbare i Bergsjön bygger en parkourbana med arkitektstudenter från Chalmers.

 

Tre Chalmersstudenter i kursen ”Social inclusion” fick i uppdrag att undersöka om det fanns intresse för en parkourbana och i dialog med Bergsjöbor ta fram ett förslag på hur en sådan bana skulle kunna utformas. Nu realiseras idén genom kursen ”Dare to build” – en sommarkurs där arkitektur- och civilingenjörsstudenter från Chalmers har som uppdrag att designa och bygga färdigt ett av projekten från Social Inclusion-kursen. Tillsammans med tio sommarjobbare från Bergsjön bygger de sju arkitekturstudenterna parkourbanan utifrån sina planer och ritningar.