Hoppfullt för fotbollshallen i Piteå

Foto: Piteå kommun

Nu finns en tydlig plan för hur fotbollshallen ska kunna tas i drift igen i höst. Om vädret och smittläget tillåter tas tältet ner nästa vecka, 14-18 juni. Sen ska en viss ombyggnation ske och de trasiga dukarna skickas till Italien för lagning och anpassning till ny konstruktion. I slutet av september ska allt vara klart och tältet blåsas återigen upp inför en ny vintersäsong.

Det har tagit tid att undersöka alla möjligheter hur hallen bäst kan repareras och samtidigt säkra att hallen ska hålla på lång sikt, men nu finns det både en plan och ett beslut. Arbetet inleds nu med att hallen monteras ned. 

- Det känns bra att arbetet äntligen drar igång på allvar, med målet att hallen ska vara igång igen i höst. Nu håller vi tummarna att vädret är med oss till veckan, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef Kultur, park och fritid.

Norconsult, Ansa bygg, Storforsplåt och det italienska företaget Canobbio har tillsammans tagit fram lösningen på hur hallen kan blir mer tålig och bättre rustad för kraftiga snöfall i samband med hård vind. Förslaget innefattar dels en ombyggnation på plats och dels att två av tio dukdelar skräddas om på fabriken i Italien för att passa den nya konstruktionen.

- De lokala företagen har bidragit med olika kompetenser för att hitta den bästa lösningen. Vi gör om konstruktionen utifrån deras förslag och känner oss trygga med att detta är en bra och långsiktig åtgärd, säger Annika Nordstrand.

Under vecka 24 ska alltså hallen tas ner. Det krävs 40 personer från fotbollen som hjälper till när dukarna ska hanteras, den tyngsta väger 4 ton. Det har hittills inte varit förenligt med de tuffa rekommendationer och råd som gällt för att hålla nere smittspridningen av covid-19.

Själva ombyggnationen sker under augusti och i mitten av september ska de omgjorda tältdukarna vara på plats. Om allt går enligt plan så kommer hallen blåsas upp runt 20 september, för att stå redo för en ny vintersäsong.

Den totala kostnaden med projektering, transporter, de omgjorda dukarna och ombyggnationen landar på ungefär en miljon kronor.

Skadan är anmäld till kommunens försäkringsbolaget. När fotbollshallen åter är i drift kommer kostnader och uteblivna intäkter summeras för vidare diskussioner med försäkringsbolaget. Den totala kostnaden för den trasiga hallen är därför oklar.