Hemsös storsatsningar idrottsanläggningar projektleds av Tyréns

Staffanstorp Vikhem. Illustration: Space Arkitekter AB/Hemsö

Det började med idrottshallen Pilehallen i Trelleborg som sedan fick ringar på vattnet. Hemsö satsar på ytterligare två idrottsanläggningar i Lund och Staffanstorp med en investering om 230 miljoner kronor. Tyréns har fått förtroendet att projekteringsleda samtliga satsningar och bidra med flertalet teknikområden.

– Det är riktigt roligt att vi fått beställaren Hemsös förtroende att arbeta med tre storslagna idrottsanläggningar med ambitiösa miljömål, säger Oskar Wernram, projektledare och uppdragsansvarig på Tyréns.

Pilehallen utgörs av två idrottshallar kombinerat med fritidsgård som ligger bredvid en ny förskola och två grundskolor i ett utvecklingsområde i Trelleborg. Tyréns har i projektet bidragit med ett sammansvetsat team av projektledningsledare, byggledare, BAS-P, markteknik, geoteknik och konstruktion.
Pilehallen blev startskottet för Hemsö att göra ytterligare satsningar på idrottsanläggningen ”Växthuset” i Lund samt en anläggning i området Vikhem i Staffanstorp.

”Växthuset” blir beläget i Hemsös område S:t Larsparken som idag erbjuder utbildnings- och vårdverksamheter. Fastigheten kompletteras med verksamhetslokaler, padelhallar och gym i fyra våningsplan om totalt 4600 kvadratmeter och solceller på taket.

Anläggningen i Vikhem i Staffanstorp kommer rymma gym och padelhallar på en yta om 4300 kvadratmeter och blir ett komplement till pågående byggnationer för Internationella engelska skolan och Kunskapsförskolan.
Tyréns bidrar i anläggningarna i Lund och Staffanstorp med projekteringsledning, konstruktion, geoteknik och akustik. I Lund ansvarar även Tyréns för kommande byggledning.

– Tack vare ett fint samarbete mellan alla teknikområden inom projektgruppen, tillsammans med ett tätt samarbete med beställaren, lyckades vi ta fram lösningar som mötte beställarens förväntningar, säger Oskar Wernram.
Byggnaderna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver med målet att även uppnå Miljöbyggnad Guld för energianvändning.

Byggstart för Pilehallen är första juni och beräknas stå klart till hösten 2022. Staffanstorp har planerad byggstart tredje kvartalet 2021 och Lund startar bygget fjärde kvartalet 2021