Vasamuseet gör sig redo att öppna igen

Vasamuseets guider visar en kanonlängds avstånd. Fotograf: Catrin Rising/Vasamuseet/SMTM

Nu gör sig Vasamuseet redo för att öppna på nytt efter att ha varit stängt sedan den 30 oktober förra året.
 
– Det är med stor glädje som vi nu kan välkomna besökare till Vasamuseet igen efter att ha haft stängt sedan i höstas. Vi gör det på ett ansvarsfullt sätt och har anpassat verksamheten ytterligare sedan förra året. Ett besök på Vasamuseet är tryggt och säkert för både våra besökare och vår personal, säger Jenny Lind, chef för Vasamuseet. Hon fortsätter:

– Vi har gott om plats på Vasamuseet och vi kommer att släppa in max 250 samtidiga besökare. Självklart räknar vi besökarna vid in- och utgång. Varje besökare kommer att ha gott om utrymme och det är lätt att hålla avstånd till andra. Samtidigt går det att komma nära skeppet och få en storslagen upplevelse av Vasa. 

 

bild
Skeppet från sidan. Foto: Karolina Kristensson, Statens maritima museer

Gratis audioguide
Vasamuseets guider kommer att finnas på plats inne i museet för frågor. Audioguider på många olika språk finns gratis för nedladdning och går att lyssna på i egen smart telefon eller surfplatta.

– Jag vet att många längtar efter att få besöka oss och andra museer igen och jag tycker att det är angeläget att öppna av flera skäl. Museer har en viktig funktion i ett demokratiskt samhälle, menar Jenny Lind.

Förutom att säkerställa att det ska vara gott om plats för varje besökare har Vasamuseet vidtagit ytterligare åtgärder för att undvika risk för smittspridning. Besökarna kommer att få hjälp med att tänka på avstånd och försiktighet av museets personal, markeringar i golvet och tydlig skyltning. Där det behövs finns plexiglasskydd mellan personal och besökare, till exempel vid informationsdisken, i butiken och i entrékassorna. 

bild
Skeppet Vasa sedd akterifrån. Fotograf: Mikael Dunkar, Vasamuseet/SMTM

Trånga utrymmen i museet är avstängda. Städningen som även i vanliga fall är på en hög nivå, är förhöjd i frekvens. Handsprit erbjuds i entrén, på toaletter och på andra strategiska platser.

– Jag lovar att våra besökare får ett fint besök hos oss på Vasamuseet. Även om vi måste hålla avstånd till varandra, så går det att komma riktigt nära skeppet, avslutar Jenny Lind. 

 

bild
Fotograf: Anneli Karlsson/vasamuseet/SMTM

Vasamuseet öppnar dörrarna för besökare onsdagen den 19 maj klockan 10.00.