Flygbussterminalen från 1963 blir Boulebar

Paulina Ek, stockholmschef och Henrik Kruse, grundare av Boulebar.

I mitten på maj öppnar nya Boulebar Haga i den tidigare flygbussterminalen från 1963 vid Brunnsviken i Hagaparken. Det blir en levande mötesplats på närmare tvåtusen kvadratmeter med sydfransk bistro, barer, uteservering och boulebanor med underbar utsikt över parken och vattnet.

Under nästan fyrtio år gick flygbussarna till Arlanda från Hagaterminalen vid Stockholms norra infart. Efter en totalrenovering av byggnaden öppnade år 2000 restaurangen Haga Forum som hyllades för sin minimalistiska design inspirerad av arkitekten Mies Van de Rohe. Under våren byter den stora glaspaviljongen nu återigen skepnad och blir en livfull fransk parkrestaurang med 14 boulebanor.

 

bild
– Intresset för att besöka Stockholms grönområden har ökat rejält under pandemin. Genom Boulebar Haga skapar vi en luftig mötesplats i nationalstadsparken där allt från boulenördar, vänner, flanörer och kollegor kan träffas. Oavsett om det handlar om ett parti boule, en kaffe, ett glas vin och smårätter eller en helkväll i vår sydfranska bistro, säger Paulina Ek som är stockholmschef för Boulebar.

–Vi är överförtjusta i i huset och det här är något av ett drömprojekt med dess läge mitt i gränslandet mellan staden, vattnet och den grönskande parken. När jag började spela boule för trettio år sedan hängde vi på Stallis boulebanor precis här i Hagaparken. Nu ska vi dela glädjen med våra gäster i en av Stockholms vackraste byggnader, säger Henrik Kruse som är grundare av Boulebar.

Runt om Boulebar Haga sker en enorm stadsförvandling då trafiken i Norrtull ska byggas över med nya Hagastaden. Projektet binder ihop innerstaden med Solna och Hagaparken genom byggnader och grönskande gångstråk. Redan nu är läget i parken en avkopplande oas med gång- och cykelavstånd från både Solna och city.

 

bild
Det började med att ett gäng tågluffande vänner upptäckte boule i en park i södra Europa. Vid hemkomsten startade de bouleklubben Grönbrallan som sedan mynnade ut i Boulebar. Idag finns Boulebar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Nya Boulebar Haga öppnar i mitten på maj och kommer att hålla öppet sju dagar i veckan med få undantag. På bilden Paulina Ek, stockholmschef för Boulebar och Henrik Kruse, grundare av Boulebar.

Bilder: Boulebar Sverige AB