Nytt hundstall byggs av Ahlqvist & Almqvist Arkitekter i Alingsås

Bild: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter

Hundstallet Väst blir en modern och hållbar anläggning, specialutformad för att ge hundarna bästa tänkbara liv under deras vistelse i hundstallet. Byggnaden förstärker känslan av traditionella ladugårdsbyggnader med sin Faluröda färg och tegelklädda sadeltak. Omgivningarna är natursköna och passar perfekt för promenader och aktiviteter.

Hundstallet kommer att bestå av en huvudbyggnad och fyra stallängor som byggs ut mot väster och skärmar då av mot intilliggande hästhagarna mot huvudbyggnaden. Vid placeringen har man tagit hänsyn till tomtens karaktär och plats med närheten till E20 och till ridanläggningen med hästhagar.

Huvudbyggnaden är ca. 1 000 kvm och kommer bland annat att inrymma reception, veterinärmottagning för Hundstallets hundar, träningsrum, kontor, personalrum, kök, tvätt, förråd och teknikrum. En del av huvudbyggnaden är i tvåvåningar och resten av byggnaden är i en våning precis som stallängorna.

Stallängorna ramar en invändig gård huserar 10 boxar i varje länga där varje hund har en yta om ca. 10 kvm så totalt uppgår byggnadsytan till 1 500 kvm. Även dessa målas i röd slamfärg.

– Det känns roligt att vara med i ett projekt som gör skillnad, att utsatta hundar kan bli omhändertagna och förhoppningsvis hitta nya ägare. Anläggningen ligger naturskönt och husen har ett modernt uttryck som samtidigt spelar an på vår svenska byggnadstradition, säger Britt Almqvist, VD på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.  

På marken ligger även ett gammalt stall som i en senare etapp kommer att rustas upp och byggas om till en inomhushall för hundträning. Området kommer att inhägnas med stängsel och staket.

Arkitekt är Bengt Ahlqvist och byggentreprenören är Tommy Byggare i samverkan med Svenska Hundskyddsföreningen