Svenska idrottsstjärnor medverkar i nylanserad podd

Bild:

En ny podd för idrottspsykologi har lanserats. Idrottspsykologen Mikael Nilsson och före detta höjdhopparen på världselitnivå Linus Thörnblad intervjuar och diskuterar idrottspsykologi med Sveriges största idrottsprofiler.
 

Intresset för idrottspsykologi har växt senaste åren och det går knappast en match eller tävling på TV utan att den mentala förmågan hos idrottarna diskuteras och kommenteras. Idrottspsykologipodden heter det nya initiativet som ska ge värdefulla insikter till vad som egentligen gömmer sig bakom pannbenet på Sveriges största idrottsprofiler.

Varför har ni startat podden?

- Vi hör allt mer om idrottare som mår psykiskt dåligt men jag vågar påstå att alla någon gång upplever hinder mot sin prestation som har att göra med hur man hanterar sina tankar, känslor eller andra saker relaterat till hur man mår eller hur livet går. Syftet med podden därför är att öka kunskap om idrottspsykologi  för att öka möjligheten för fler att både prestera och må bättre.

Till vilka riktar sig podden?

- Jag tror att alla med ett intresse för idrott kommer tycka att podden är spännande att lyssna på. Även om det är den aktive idrottaren vi vill nå till sist tror vi att det främst är ledare, föräldrar, lärare och andra professionella inom idrotten som kommer att lyssna på den. 

Vilka gäster har ni bokat in?

- Vi har redan spelat in avsnitt med Sarah Sjöström, Charlotte Kalla och Robin Söderling. Denna första säsong av podden har vi även bokat in avsnitt med Nils van der Poel, Jenny Rissveds, Susanna Kallur, Isabella Gulldén och Yannick Tregaro. Vi tar gärna in tips på fler gäster till kommande säsonger!

Hur har ni tänkt kring upplägget?

- Att få våra största idrottstjärnors perspektiv på idrottspsykologi tror jag ökar trovärdigheten. Med Linus erfarenheter att både prestera på topp och hantera djupa svackor skapas intressanta diskussioner med gästerna. Jag kan med min utbildning, professionella och akademiska kunskap ge värdefulla insikter i hur jag arbetar med idrottare och som jag vet fungerar för de allra flesta. 

Vilka ämnen tas upp?

- Det vanligaste temat vi återkommer är hur du kan hantera stress och sträva efter mental återhämtning. Men egentligen kommer det handla om allt från hur du kan hantera psykisk ohälsa till att prestera på topp när det verkligen gäller.

Första avsnittet lanseras fredag 26:e mars 2021 och kommer finnas tillgängligt där poddar finns.