Utvecklingsplanen för rekreationsområdet Sankt Hans backar i norra Lund antaget

Bild: Lunds kommun

Tekniska nämnden har antagit en utvecklingsplan för det populära rekreationsområdet Sankt Hans backar i norra Lund. Under de närmaste åren kommer området att utvecklas med fler möjligheter för lek, motion och rekreation. Första etappen startar redan i år med förnyelse av amfiteatern som en plats för kultur-och idrottsevenemang.

Stadsträdgårdsmästare Karl-Oscar Seth är nöjd med att få dra igång ett efterlängtat projekt:

– Det här blir bra för både Sankt Hans parken och lundaborna! Magnifik utsikt i kombination med stora härliga gröna ytor gör det till en fantastisk plats som genom utvecklingen nu blir en annorlunda men mycket värdig kamrat till Stadsparken.

Med sina 50 hektar är Sankt Hans backar ett av Lunds största rekrea­tionsområden. Den 50-åriga parken är anlagd på en före detta soptipp med backar som lockar både terränglöpare och pulkaåkare. Här finns också en av Sveriges bästa discgolfbanor, grillplatser, skogsträdgård, uteklassrum och bollplaner. Utvecklingsplanen innebär nya satsningar i form av utegym och temalekplats, men också upprustning av befintliga bollplaner och motionsslingor. I likhet med Stadsparken ska Sankt Hans backar även kunna användas för kultur-och idrottsevenemang. Det är också här utvecklingsplanen startar redan i år med utveckling av amfiteatern i parkens mitt.

– Lundabor i alla åldrar får snart ännu ett attraktivt utflyktsmål. Det blir nya möjligheter för motion, träning och vandring, och ändå gott om plats för att stilla njuta av ett stycke natur inom gång- och cykelavstånd, säger Jan Annerstedt (FNL), ordförande i teknisk nämnden.

Flera skolor och förskolor använder sig av naturen på Sankt Hans backar i undervisningen och utvecklingsplanen lyfter fram parken som en fortsatt viktig bas för naturpedagogik. Planen innehåller också satsningar för ökad trygghet och tillgänglighet, bland annat längs gång-och cykelstråk.